latinica  ћирилица
04/06/2016 |  17:26 | Аутор: Вечерње новости

Очи сузе и сврбе због алергије

Алергени код многих изазивају сезонски коњунктивитис. Пацијентима се дају локално антихистаминици, а ако постоје и други алергијски симптоми, без утврђене дијагнозе, пацијент се шаље на алергијске пробе.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Када се "маце" и полен залијепе за слузокожу ока, може да дође до алергијског запаљења, односно коњунктивитиса. Таквих пацијената је у сезони алергија код офталмолога највише, а тегобе су углавном удружене са осталим алергијским симптомима.

Све више има и оних који се офталмологу жале само на свраб, црвенило и сузење очију, а да немају поленску кијавицу, цурење носа и остале тегобе изазване алергенима.

Према ријечима др Јулијане Магделинић, офталмолога из Дома здравља "Савски венац" (Србија), пацијенти се обично јављају након изласка у природу:

- Код њих се тада испољава акутни алергијски коњунктивитис, често изолован симптом, са класичним тегобама, попут сузења очију, црвенила, отока капака.

Оно што разликује алергијски од обичног, вирусног или бактеријског коњунктивитиса је интензиван свраб. То се "види" и на офталмолошким справама у виду увећаних папила.

- Код алергијског коњунктивитиса оба ока обично имају исте симптоме, свраб, бјеоњаче су ружичасте или црвене, капци надувени, очи сузе више него обично, али нису љепљиве, нити је вид оштећен - каже др Магделинић. - Дешава се и да се алергија јави само на једном оку, али то је обично након уједа инсекта, када и имамо потврду да је пацијента ујео паук, комарац или неки други инсект.

У случају изолованог симптома пацијентима се дају локално капи антихистаминици, у трајању од десет дана, а ако постоје и други алергијски симптоми, без утврђене дијагнозе, пацијент се шаље на алергијске пробе.

Савремени лијекови за лијечење алергијских коњунктивитиса у себи садрже двије компоненте, антихистаминик и стабилизатор мембране базофила и мастоцита.

- То су препарати у капима, који се једноставно примјењују, укапавају се у око два пута на дан - објашњава др Магделинић.

Они могу безбједно да се примјењују неколико мјесеци без прекида, па и код дјеце старије од три године, зато што постоје пацијенти код којих симптоми трају дуго.

Осим алергијске реакције, запаљење слузокоже која штити око може да се јави и због других изазивача, па постоји више типова алергијског коњунктивитиса:

Вернални коњунктивитис је хронични алергијски коњунктивитис, који се најчешће јавља у прољеће и јесен, у топлом климатском подручју и чешћи је код мушкараца. Водећи симптоми су свраб и осјетљивост на свјетлост. Може имати и тежу клиничку слику.

Несезонски алергијски коњунктивитис проузрокован је кућном прашином, грињама, длакама кућних љубимаца, перјем и сличним алергенима. Симптоми су слични као код сезонског коњунктивитиса, али се јављају током цијеле године, са повременим појачањем, често на прелазу годишњих доба. За ове пацијенте је веома важно да узимају лијекове, али и да из непосредног окружења уклоне алергене (перјани јастуци, завјесе, теписи, кућни љубимци).