latinica  ћирилица
04/06/2016 |  19:13 | Аутор: 24sata.hr

Научници раде на стварању вјештачке ДНК

Научници планирају да створе синтетички геном који би се испитивао током наредних 10 година како би се убрзала генетска истраживања.
Узорак ДНК (илустрација) -
Узорак ДНК (илустрација)

Група научника предложила је амбициозан пројекат стварања синтетичког људског генома, или генетског отиска, што ће свакако поново подстаћи расправе о томе до које мјере људски живот може да буде предмет генетског инжењеринга.

Циљ пројекта који је идејно покренут на прошломјесечном састанку групе научника на Харварду је стварање синтетичког генома који би током наредних 10 година био испитиван у лабораторијским условима.

Пројекат "Human Genome Project-Write" предлаже група од 25 генетичара с Харварда, Јејла, Колумбије, медицинског факултета Џонс Хопкинс, Технолошког института у Масачусетсу и других научних институција. Они истичу да желе да створе комплетне људске геноме, али и да би се генетски записи користили само за експерименте.

Научници ће захваљујући новом изуму боље истражити дејство генетских мутација, уз стварање сигурнијих матичних ћелија за пресађивање органа.

Они претпостављају да би временом на тај начин могли да произведу генетске мутације на животињама попут свиња са циљем да њихови органи у будућности могу да се уграде у људски организам у случају неке болести.

Данашњи степен развоја науке омогућава стварање краћих генетских записа, али би стварање комплетног људског гена био изузетно сложен и скуп процес.

Група генетичара се нада да ће успјети да сакупи 100 милиона долара за покретање пројекта. Укупан трошак био би мањи од три милијарде долара, колико је коштало комплетно мапирање људског ДНА.

Научници тврде да ће у пројекат од самог почетка до краја бити укључена и јавност, будући да се тиче осјетљивих питања етичке, друштвене, правне и религијске природе.

Истраживање је објављено у америчком научном часопису "Science".