latinica  ћирилица
06/06/2016 |  10:53 ⇒ 11:24 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Убризгавањем ДНК, прасићи са људским органима

Због недостатка органа за трансплатацију - панкреаса научници САД-а убризгавају људске матичне ћелије у ембрион прасета 28 дана прије него што се крмача опраси, због чега се младунче рађа са тим људским органом.
Узорак ДНК (илустрација) -
Узорак ДНК (илустрација)

Прошле године, САД Национални институт за здравље, прогласио је мораторијум на финансирање оваквих експеримената.

Главни проблем је страх од ширења људског ДНК на мозак свиње у развоју, чиме би га учиниле получовјеком.

Пабло Рос каже да је то мало вјероватно, али да морају да буду опрезни.

"Ми сматрамо да су мале шансе да прасе добије мозак са људским функцијама, али то још није истражено" рекао је биолог Рос.

Ембриони су дио истраживања чији је циљ је превазилажење свјетског дефицита органа за трансплатацију, преноси ББЦ.

Тим са Универзитета у Калифорнији, објашњава да се ови прасићи, које називају "људска свиња", понашају и изгледају исто као обичне свиње.

"Људска свиња" се производи у двије фазе, преноси ББЦ. Прво, техника позната као уредивање CRISPR гена, се користи за уклањање ДНК из ембриона недавно оплођене свиње којим се блокира формирање панкреаса код нерођеног прасета, чиме се ствара генетска "рупа". Затим се убризгава матична ћелија људског плурипотентне у ембрион.

ИПС ћелије су изведене из тијела формираног човјека и подстичу стварање и развој панкреаса.

Репродуктивни биолог који води истраживање Пабло Рос рекао је за ББЦ да се "нада да ће ембриони нормално да се развијају, да ће произведени панкреас бити 100 одсто људског састава и функције и да ће бити компатибилан са пацијентима који чекају трансплатацију".

Професор на одјељењу за неурохирургију универзитета у Минесоти Валтер Ниска тврди да су свиње "најсавршенији људски инкубатор" и да у њима могу да се развију људски панкреас, срце, јетра, бубрези, плућа чак и очне рожњаче.