latinica  ћирилица
09/06/2016 |  16:19 ⇒ 16:24 | Аутор: Агенције

Зашто треба јести највише један бразилски орах дневно?

Бразилски ораси познати су као најбољи избор када је ријеч о селену, важном нутријенту неопходном за правилно функционисање организма. Ипак, баш као и остале намирнице, и бразилске орахе треба конзумирати опрезно.
Бразилски орах - Фото: илустрација
Бразилски орахФото: илустрација

Иако су изузетно укусни и доста људи их сврстава у категорију коштуњавог воћа, бразилски ораси су ипак нешто друго.

Они садрже велику количину селена, есенцијалног минерала који се у траговима налази у организму.

Селен игра важну улогу у помагању тијелу да се одбрани од упала. Служи као антиоксиданс, нарочито у комбинацији са витамином Е, тако што хвата тзв. слободне радикале. Селен је такође нарочито важан за функционисање штитне жлијезде.

Заправо, само један бразилски орах у просјеку садржи 90 мцг селена, што је скоро два пута више од препоручене дневне дозе за одржавање потреба организма, а у једној порцији бразилских ораха (шест до осам полодова) налази се чак 777 одсто дневних потреба за селеном.

Нутриционисти препоручују да се бразилски ораси једу умјерено и дефинитивно обрати пажња на количину.

Уколико их једете често и у већим количинама, ризикујете појаву токсичности селеном, која може да доведе до опадања косе, стомачних тегоба, неоролошких проблема, вртоглавице, па чак и срчаног удара или отказивања бубрега.

- Задржите се на једној порцији бразилских ораха недјељно или узимите један или два ораха дневно неколико пута у току недјеље - препоручује нутриционисткиња Џесика Кординг.