latinica  ћирилица
13/06/2016 |  22:14 | Аутор: РТС

Македонија легализовала марихуану у медицинске сврхе

Лијекови на бази марихуане постали су од данас легални и у Македонији, која се придружила групи од најмање дванаестак европских земаља које су већ одобриле употребу таквих производа за поједине пацијенте.
Конзумирање марихуане - Фото: илустрација
Конзумирање марихуанеФото: илустрација

Лијекове који садрже мање од 0,2 одсто тетрахидроканабинола, главног психоактивног састојка марихуане, сада могу преписати љекари и могу се купити у апотекама, рекла је новинарима директорка македонске Агенције за лијекове Марија Дарковска-Серафимовска, преноси АФП.

"То ће помоћи великом броју македонских грађана који се боре са озбиљним болестима и којима је потребно лијечење производима на природној бази", рекла је она.

Ови лијекови су доступни пацијентима који пате од здравствених проблема повезаних са канцером, мултиплекс склерозом и епилепсијом, наводи француска агенција.

Производи на бази марихуане су, међутим, доступни искључиво под надзором љекара и уз рецепт.

"Ово није замејна за медицинско лијечење", рекао је македонски министар здравља Никола Тодоров након што је парламент у мају усвојио нови закон којим се одобрава продаја лијекова на бази марихумане, послије вишемесечне јавне расправе.

Према македонском закону, употреба марихуане у друге сврхе и даље је незаконита.

До сада је 13 земаља чланица ЕУ легализовало употребу лијекова на бази марихуане, а међу њима су и Аустрија, Британија, Француска, Њемачка, Италија, Холандија и Шпанија, подсјећа француска агенција.