latinica  ћирилица
15/06/2016 |  08:28 | Аутор: novosti.rs

Мишићи губе масу послије 30. године

Ригорозне дијете, потхрањеност и физичка неактивност нарушавају стабилност и правилно држање тијела. Временом се јављају тешкоће при покрету, нарочито проблеми са кољенима.
Вјежбање - Фото: Facebook
ВјежбањеФото: Facebook

Жене које држе ригорозне дијете и због витке линије су на граници потхрањености, у већем су ризику да након 30. године са килограмима изгубе и мишићну масу. Физичка неактивност додатно убрзава овај процес, али и старење, разне повриједе... Поред пропадања мишића који су видљиви, али могу да се јачају различитим спортским активностима, јављају се и поремећаји постуре, односно поремећаји става и држања тијела.

Међу првим страдају мишићи око кољена, а код жена које су имале један или више порођаја долази до слабљења мишића карличног дна и дубоких абдоминалних мишића који су уједно одговорни и за стабилност доњег дијела леђа.

"Временом слабост ових мишића доводи до нарушене контроле карлице, нарушене постуре са изразито наглашеном кривином у доњем дијелу леђа", каже доктор Свјетлана Аничић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације Војномедицинске академије (Србија).

- Такође, постуру у доњем дијелу леђа може да наруши и ношење високих потпетица.

Неправилно држање тијела и слабљење мишића може да почне још у школском узрасту као посљедица ношења тешких ђачких торби, неправилног сједења у школским клупама, коришћења мобилних телефона и сједења за компјутером.

"Процес слабљења мишића стабилизатора који су одговорни за очување правилног држања тијела и стабилности одређених сегмената током живота напредује, јер лоше навике држања тијела које се усвоје у школском узрасту обично се одржавају и кроз различите професионалне активности", истиче др Аничић.

- Рецимо, рад стоматолога одржава постуру истуреног држања главе, као и рад за компјутером, а међу професијама које су подложне мишићним дисбалансима су и фризер, возач...

Мишићни дисбаланс код особа које имају нарушену постуру тијела, временом доводи и до нарушеног квалитета покрета у одређеном сегменту. То је примјер дискус херније, код које у кичменом стубу на нивоу два пршљена и диска временом долази и до морфолошких промјена и оштећења датог сегмента.

Проблем нарушене постуре и мишићног дисбаланса могу да имају и мушкарци, најчешће који обављају професије као што су возачи, фризери, стоматолози, хирурзи. Ипак, проблем постуре доњег дијела леђа је заступљенији код жена.

"Превентива подразумијева адекватну физичку активност, као што су вјежбе корекције нарушеног држања тијела", наглашава др Аничић. Оне су индивидуално прилагођење сваком појединцу након анализе постуре.