latinica  ћирилица
15/06/2016 |  10:12 | Аутор: Агенције

Већ сте попили кафу? Узмите још једну...

Већина људи дан започиње шољицом кафе. Иако вам дјелује да само тако можете да се разбудите, заправо се самозаваравате.
Кафа - Фото: РТРС
КафаФото: РТРС

Научници су открили да послије три ноћи "слабог" сна, кофеин губи ефекат и неће вам помоћи да се осјећате свјежије и одморније. “Слаб“ сан научници су дефинисали као онај који укључује пет или мање сати проведених у одмору.

До открића су дошли поредећи ефекте кафе са дјеловањем плацеба, а доказали су да кофеин, барем у прва два дана лошег сна, повећава психомоторну реакцију организма и олакшава вам свакодневне обавезе.

Вођа студије, др Трејси Џил Доти из Истраживачког института "Volter Rid" каже да су изненађени предностима уношења двије дозе од по 200 мг кофеина дневно.

"Кофеин је стимулант и користи се обично за разбуђивање, нарочито у случају да сте лоше спавали. Ипак, подаци указују да иста ефективна доза кофеина није довољна да спријечи пад енергије, послије неколико дана слабог сна", каже Доти.

Истраживачи су испитали 48 здравих особа које су током пет дана смјеле да спавају само по пет сати. Затим су два пута дневно добијали или по 200 мг кофеина или плацебо и потом обављали низ задатака.

Открића су објављена у онлајн издању часописа "Sleep", а биће представљени и на 30. годишњем састанку Друштава за проучавање спавања.