latinica  ћирилица
15/06/2016 |  16:48 ⇒ 16:50 | Аутор: novosti.rs

Гледање серија уништава тен

Да ли сте знали да свакодневне навике, попут гледања омиљене серије, испијања кафе и путовања градским превозом, чине да изгледамо старији? Дерматолози упозоравају да кожа све памти и предлажу да добро погледате своје лице у потрази за симптомима који ће вам указати на нездраве навике.
Лице - илустрација (фото: http://illustriousailm3.weebly.com/) -
Лице - илустрација (фото: http://illustriousailm3.weebly.com/)

Можда волите да се послије напорног дана опустите уз неколико епизода омиљене серије коју пратите на лаптопу, али знајте да је вишечасовно зурење у екран смртна пресуда за вашу љепоту. Дерматолози кажу да свјетло са компјутерских екрана и мобилних телефона продире у дубље слојеве коже, оштећује је, смањује количину колагена и еластина који су заслужни за чврстину и младалачки изглед. Посљедице су боре и кожа која виси.

С друге стране, људи који пију много кафе имају нешто другачије симптоме. Најтипичнији су сува и дехидрирана кожа јер је кофеин диуретик и извлачи воду из ћелија. Није искључена ни розацеа која се манифестује црвенилом и осјетљивошћу коже.

И путовање до посла нас наружује чинећи нашу кожу беживотном, сувом, избораном, са могућим пегама од сунца и депигментацијом. Разлози су смог, прашина и хемикалије који утичу на смањену производњу колагена, затварање пора и повећање броја бактерија. Многи дерматолози тврде да је загађење чак опасније од УВ зрака што илуструју подацима да жене у градовима старе десет посто брже него оне у руралним срединама.