latinica  ћирилица
18/06/2016 |  19:13 | Аутор: Агенције

Представљени нови узорци Мјесеца и Марса (ВИДЕО)

Научници Уралског државног универзитета педставили су у петак у Јекатеринбургу остатке метеорита који су пронађени током научне експедиције на Антакртику.
Узорци - Фото: Screenshot/YouTube
УзорциФото: Screenshot/YouTube

"Међу најегзотичнијим открићима налазе се фрагменти стијена са Мјесеца и Марса. Сакупљање материјала на Антарктику врло је интригантна ствар, нуди нове погледе на свијет", рекао је Виктор Граховски, професор Института за физику и технологију са Уралског технолошког универзитета у Русији.

"Када је у питању свемирска мисија, одлазите на једну дестинацију... али и овдје, на планети Земљи, можете да пронађете на стотине различитих материјала", додао је.

Научници су на Антарктику провели само недјељу дана, а најважније откриће било је постојање области на којима се могу пронаћи објекти ванземаљског поријекла, истиче професор.

Они су током експедиције која је трајала од 20. децембра до 10. јануара истражили велику област и сакупили више од 300 узорака стијена. Истраживање је претежно било усмјерено на област звану Земља краљице Мод, удаљену око 100 километара од руске Новолазаревске станице.