latinica  ћирилица
21/06/2016 |  20:12 | Аутор: Агенције

Дуго радно вријеме уништава здравље

Научници Универзитета у Охају испитали су какво радно вријеме има 7.500 људи старијих од 32 године и какве здравствене тегобе осјећају.
Рад - Фото: илустрација
РадФото: илустрација

Научници су утврдили да људи у почетку  можда и не примјећују како дуго радно вријеме утиче на њихово здравље, али да посљедица има, нарочито код оних који раде дуже од 40 сати недјељно.

Уколико жене на послу у току недјеље проведу више од 60 сати, ризик од дијабетеса, рака, срчаних болести и артритиса се утростручује.

- Људи не размишљају о могућности да ће им напорни послови у њиховим двадесетим, тридесетим и четрдесетим годинама изазвати здравствене проблеме касније у животу. То се нарочито односи на жене - казао је Алард Дембе, вођа студије.

Када је ријеч о мушкарцима, уколико раде дуже од 40 сати недјељно, имају веће шансе да болују од артритиса, док је ризик од других здравствених проблема далеко мањи у односу на жене.

Таква разлика објашњава се чињеницом да жене у односу на мушкарце имају много више активности осим посла. Осим остваривања циљева у каријери, жене раде и у домаћинству, а због сталног притиска за стварањем равнотеже између каријере и породице, жене су у већој опасности да болују од неке хроничне болести, истичу аутори студије.

У истраживању које су током 2015. године спровели стручњаци с универзитета Харвард и Станфорд открили су да стрес на послу изазива хипертензију, кардиоваскуларне болести, а одражава се и на ментално здравље.