latinica  ћирилица
22/06/2016 |  17:03 | Аутор: Б92

Десет најопаснијих посљедица стреса

Умјерени стрес може бити користан, али ако непрестано имате осјећај да сте под великим притиском, претрпани послом, анксиозни и потпуно исцрпљени, то може имати веома штетне посљедице.

1. Подстиче ширење рака

Истраживачи су показали да стрес може допринијети преживљавању канцерогених ћелија упркос примјени лијекова против рака. Канцерогене ћелије могу да опстану захваљујући адреналину који се лучи под дјеловањем стреса.

2. Смањује мозак

Стресне ситуације, као што су развод и отпуштање с посла, могу изазвати смањење сиве масе у дијеловима мозга задуженим за осјећања и физиолошке функције. Истраживачи упозоравају да промјене у сивој маси могу бити наговјештај будућих психичких проблема.

3. Изазива прерано старење дјеце

Дуготрајна изложеност насиљу у дјетињству може изазвати пријевремено старење ћелија. Малишани који су били изложени злостављању или су били очевици насиља имали су краће крајеве хромозома, што је знак да брже старе.

4. Може да утиче на гене потомака

Ефекти стреса на гене могу се преносити с генерације на генерацију. Сматра се да одређена обиљежја гена, настала под утицајем спољашњих фактора као што је стрес, нестају у сљедећој генерацији.

5. Подстиче појаву симптома депресије

Стрес може да изазове депресивне облике понашања. Истраживања су показала да су се код животиња које су биле под стресом појавили симптоми депресије.

6. Повећава ризик од хроничних болести

Осим самог стреса, на здравље утиче и начин на који човјек реагује на њега. Показало се да су људи који су под утицајем стреса били узнемиренији и анксиознији, а десет година касније чешће оболијевали од хроничних болести, као што су проблеми са срцем и артритис.

7. Повећава ризик од можданог удара

Људи који су стално напети изложени су већем ризику од можданог удара него њихови опуштенији вршњаци. Стручњаци истичу да су личности које су стално у покрету, брзо ходају и брзо једу, нестрпљиви су и слично, изложене већој опасности од можданог удара.

8. Повећава ризик од инфаркта

Анксиозност и стрес повећавају ризик од инфаркта за 27 одсто. Истраживачи истичу да је за здравље срца најважније да се човјек добро осјећа и да све што доприноси смањењу стреса доприноси и здрављу срца.

9. Погоршава симптоме прехладе

Ако сте одувијек имали утисак да сте се разбољели зато што сте били под стресом, нисте далеко од истине. Симптоми прехладе се погоршавају под утицајем стреса. Организам производи више хормона стреса кортизола, који погубно дјелује на упалне процесе у организму.

10. Може да утиче на исход болести

Дијагноза или лијечење је изузетно стресан процес, а истраживања показују да методе које доприносе томе да се изборимо с тим стресом позитивно утичу на исход болести. Стручњаци су установили да психолошка терапија благотворно дјелује на имуни систем жена обољелих од рака дојке.