latinica  ћирилица
24/06/2016 |  19:54 | Аутор: klix.ba

На који начин трујемо мозак и како то промијенити

Љекар функционалне медицине др. Марк Химан говори о здрављу мозга те значају прехране у правилном функционисању мозга.
Орашасти плодови (фото:vita.rs) -
Орашасти плодови (фото:vita.rs)

"Од својих пацијената често чујем: 'Др. Химан, већину времена не могу да се фокусирам дуже од 15 минута, брзо губим ток мисли, заборављам ствари, не могу да се концентришем на посао... Осјећам као да ми је мозак 'у магли'... Постоји ли неки начин како да то промијеним?", каже др. Марк Химан.

Појашњава како је и сам прије 20 година добио дијагнозу синдрома хроничног умора те се борио с идентичним симптомима. Временом је открио како је имао тровање тешким металима (живом).

"У то вријеме сам се борио с бројним симптомима, а онда сам открио функционалну медицину која ми је помогла да се ријешим синдрома хроничног умора и побољшам стање мозга", појашњава др. Химан.

Како и због чега мозак заправо престаје функционисати како треба?

"Свакодневно користимо дроге као што су шећер, кофеин и алкохол како бисмо се 'лијечили' и контролисали нашу енергију и расположење. Кључно је схватити да је наш мозак орган који контролише све процесе у тијелу, а поправљање стања мозга поправља све функције у тијелу. Мозак је изнимно отпоран орган и може се опоравити кад му посветимо довољно времена и пажње", каже др. Химан.

Ствари које оштећују наш мозак су: превише шећера и рафинираних угљикохидрата, премало добрих масти, недовољно уношење важних нутријената и изложеност токсинима као што су умјетни заслађивачи или пак тешки метали попут олова и живе. Мозак оштећује и недовољно сна, недостатак вјежбе и злоупотреба алкохола и дрога.

Изузетну важност у одржавању здравља и правилних функција мозга има прехрана.

"Током година сам примијетио како већина пацијената не повезује начин на који се осјећају са оним шта једу, колико се одмарају и спавају, колико вјежбају и колико је ниво стреса у њиховим животима. Једном кад повежете све ово у једну цјелину, промијенит ћете приступ свом здрављу", каже овај љекар.

Марк Химан савјетује сљедећих седам ствари за "поправљање" мозга:

1. Једите праву храну: органску, свјежу, локалну, непрерађену храну.

"Уколико храна на себи садржи баркод, вјероватно бисте је требали избјегавати. Ако ваша прабака не би препознала шта је у питању, вјероватно то не бисте требали јести."

2. Једите доста разнобојног поврћа и воћа. Ове су намирнице богате фитонутријентима. Тамно, црвено, жуто и зелено поврће и воће садржи моћне антиоксидансе који имају антиупална, детоксицирајућа дејства која хране мозак и дају му енергију. Уживајте у воћу попут боровница и поврћу као што су кељ, шпинат и блитва.

3. Бирајте "добре" угљикохидрате. Умјесто тјестенине, чипса, сладоледа и чоколаде радије изаберите грахорице, цијеле житарице, сјеменке и орашасте плодове.

"Да бисте имали здрав мозак, морате имати здрава цријева!", поручује др. Хyман.

4. Једите доста добрих масноћа. Једите намирнице попут масне рибе, авокада, кокосовог уља. Чак 60 посто нашег мозга сачињено је од ДХА, омега 3 масних киселина које нпр. можемо добити из алги и рибе.

5. Протеине једите уз сваки оброк. Људском је тијелу потребно око 30 грама протеина по оброку како би направило и нахранило мишиће. Кад изгубимо мишиће, брже старимо, а протеине би требало конзумирати уз сваки оброк, савјетује овај љекар.

6. Престаните тровати ваш мозак. Из прехране елиминишите шећер, транс масти, адитиве и презервативе који трују наш мозак и ремете природну биохемијску поставку.

"Ако то није права храна и има етикету, немојте је јести".

7. Користите витамине и минерале. Обратите пажњу на висококвалитетни магнезијум, витамин Д3, омега 3 масне киселине, пробиотике, фолну киселину, Б6 и Б12, који су кључни за одржавање здравља.

Уколико ништа од овог не помогне, потражите стварни узрок вашег стања, а то често могу бити неке инфекције, алергије или тровање тешким металима", каже др. Марк Химан, аутор књиге "Eat Fat, Get Thin".