latinica  ћирилица
05/07/2016 |  16:41 ⇒ 16:43 | Аутор: Б92

Гљивичне инфекције све већа пријетња

Гљивичне инфекције убију више људи него маларија и рак дојке, али се из неког разлога не сматрају приоритетним, упозоравају научници.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Професор Нил Гау са Универзитета у Абердину каже да више од милион људи сваке године умре од гљивичних инфекција сваке године.

Ипак, вакцине не постоје иако постоји "ургентна потреба" за новим третманима, каже он.

Љекари у Енглеској упозоравају да се појавио нови сој гљивица које изазивају праве епидемије у болницама. Иако постоји више од пет милиона типова гљивица, само три велике групе изазивају већину смртних случајева људи:

1. Aspergillus – погађа плућа

2. Cryptococcus – напада мозак

3. Candida – циља слузокожу уста и гениталија.

- Већина људи зна за благе гљивичне инфекције, али нико никад није умро од атлетског стопала - каже професор Гау.

- Међутим, сваке године милион људи умре од гљивичних инфекција и ми морамо боље да их упознамо - додаје Гау.

Инфекције су нарочито опасне за људе са ослабљеним имуним системом, попут пацијената који су заражени ХИВ-ом па је проблем гљивичних зараза нарочито озбиљан у Африци.

- То је потцијењен проблем и представља велики изазов у дијеловима свијета који нису у стању да се боре с таквим инфекцијама - додаје Гау.

Пацијенти који примају терапију против рака или узимају имуносупресанте након пресађивања органа, такође су склонији оваквим инфекцијама.

- Гљивице су веома отпорне и манипулишу имуним системом, тако што га спречавају да их препозна - каже Гау.

Такође, стручњаци упозоравају на нови сој гљивице кандиде – Candida auris – који је у југоисточној Енглеској заразио 40 пацијената.

Инфекција је први пут детектована 2009. у Јапану, али је од тада откривена на више локација широм Азије и у дијеловима Јужне Америке.

- Кандида аурис се понаша другачије од било ког другог патогеног квасца, нарочито због њене способности да се пренесе између болничких пацијената - каже Гау..

Др Берит Малер Пибоди из Агенције за јавно здравље Енглеске каже да се ова врста сада детектује широм свијета.

- Пратимо је, али је релативно нов патоген и тешко нам је да дајемо прогнозе. Морамо учинити да љекари заузму проакиван приступ и да здравствена заједница постане свјесна потребе да се препознају различите врсте кандиде - сматра она.