latinica  ћирилица
07/07/2016 |  11:06 ⇒ 11:54 | Аутор: РТС

Направио рачунар тежак пола тоне (ВИДЕО)

Џејмс Њуман направио је огроман рачунар у дневној соби у свом бунгалову у Кембриџу, на којем планира да игра „Тетрис“. Његов мегапроцесор на којем је почео да ради 2012. године је дуг десет, а широк два метра.
Џејмс Њуман (Фото. gizmag.com) -
Џејмс Њуман (Фото. gizmag.com)

Израда процесора, микропроцесора и чипова Њумана је коштала близу 46.000 евра. Огромни рачунар садржи 40.000 транзистора и 10.000 ЛЕД свјетала, а тежак је пола тоне.

Њуман је до сада користио обичне рачунаре за играње Тетриса, а сада се чарима ове популарне игре може препустити на свом мегарачунару.

Овај инжењер дигиталне електронике процес израде почео је прије четири године, а своје знање о транзисторима желио је да визуелизује на микропроцесорима.

„Можда је машина на вашем столу милион пута боља од ове коју сам ја направио, али је моја много љепша“, истакао је Њуман.

Додао је како његов мегарачунар такође има 10.000 пута више ЛЕД диода. Нада се да ће мегапроцесор користити као образовни алат тако да током љета у својој кући намјерава да организује дане отворених врата за све заинтересиране.

„Сумњам да ћу моћи да га продам. Мој сан је да га одложим у образовни институт или музеј како би људи могли да науче нешто“, закључио је Њуман.