latinica  ћирилица
11/07/2016 |  08:03 ⇒ 08:06 | Аутор: РТС

Деценијама се крили у џунгли не знајући да је рат окончан (ВИДЕО)

Преживјевши страховито бомбардовање у ком је погинуло цијело њихово село, Вијетнамци Хо Ван Тан и Хо Ван Ланг крили су се у џунгли више од 40 година убијеђени да рат и даље траје и да је опасно приближавати се људским насеобинама.
Деценијама се крили у џунгли - Фото: Screenshot/YouTube
Деценијама се крили у џунглиФото: Screenshot/YouTube

Отац и син су пронађени 2013. године, а протеклих четири деценије живјели су у малој кући у забаченом округу Тај Тра у области Кванг Нгај.

Отац Хо Ван Тан служио је у сјеверновијетнамског војсци, а 1972. године америчлко ваздухопловство бомбардовало је његово село, убивши његову жену и двоје дјеце. Тада је одлучио да побјегне са јединим преосталим дјететом у шуму.

Током свих година избјегавали су контакт са људима и живјели у врло малој колиби, правећи потребна оруђа, сакупљајући храну, али и ловећи по џунгли.

Коначно, послије више од четири деценије у џунгли, примијетио их је један сакупљач и пријавио властима. Пронађен је њихов далеки рођак, који их је убиједио да се врате у цивилизацију и објаснио им да је рат готов.

У почетку нису жељели да се врате, вјерујући да рат траје, али је отац морао код љекара (85 година), што их је приморало да напусте џунглу.

Јели су воће, поврће, мед и припремали месо, укључујући слијепе мишеве, птице, жабе, гуштере, мајмуне, пацове, змије и рибу.

Наредне три године провели су у селу, навикавајући се на цивилизацију. Тек се скоро за њих прочуло ван Вијетнама, а Алваро Керезо, директор туристичке компаније из Хонгконга, убиједио је сина да одведе екипу и покаже им како су живјели.