latinica  ћирилица
11/07/2016 |  21:14 ⇒ 21:15 | Аутор: novosti.rs

Креативци имају ноћне море

Људи који пате од ноћних мора креативнији су него они који сањају лепе снове.
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou) -
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou)

Кошмари нимало нису пријатни, али добра вијест је да указују на нешто позитивно. Људи који пате од ноћних мора креативнији су него они који сањају лијепе снове, показује канадско истраживање. До овог закључка научници су дошли када су подијелили испитанике у двије групе. Прва је сањала кошмаре, друга лијепе снове. Испитаници су затим замољени да дају асоцијације на емоционално обојене ријечи, попут срећа и љутња.

Људи који сањају лијепе снове давали су очигледне асоцијације, попут радост и бијес. Али, они који бар два пута недјељно имају кошмаре, били су знатно креативнији, па су тако уз љутњу везивали "црвено" и "лице". Њихов ум не функционише по уобичајеном шаблону и не игра на прву лопту, што је знак креативности.

Психолози објашњавају да су креативнији људи склонији кошмарима јер су осјетљивији и све проживљавају на знатно дубљем нивоу.

Знатно су повезанији са својим унутрашњим свијетом и склонији да размишљају и изражавају осјећања на другачији начин. И зато, када утону у сан, имају интензивне, живе, маштовите снове, међу којима су и кошмари.