latinica  ћирилица
13/07/2016 |  08:20 | Аутор: 24sata.hr

"Кроксице" могу измијенити изглед стопала

Стручњаци упозоравају како стално ношење популарних "кроксица" (папуча "крокс") доводи до проблема са стопалима. Исти случај је и са јапанкама и осталом обућом која не стабилизује пету.

Од сталног ношења "кроксица" могу настати озбиљни здравствени проблеми на стопалима, упозоравају стручњаци. Објаснили су да им недостаје стабилности на пети.

- Када је пета нестабилна, прсти имају тенденцију да се стисну што може довести до упале тетива, деформисања прстију, проблема с растом ноктију, а погодује и настанку курјих очију и жуљева - објаснила је докторица Меган Лихи и додала како "кроксице" не би требало носити читав дан.

Напоменула је да нису проблематичне само ове папуче, већ и јапанке те сва обућа која петама не даје стабилност. Иначе, пацијенти који стално носе "кроксице" најчешће се жале на болове у стопалима.

Пазите кад купујете копије

Прије више од годину дана њемачка јавна телевизија WDR послала је на анализу 11 пари копија "кроксица" различитих произвођача. Супстанце опасне за здравље пронађене су у свима, без обзира на класу, цијену, произвођача...

У шест пари опасних хемикалија је било више од допуштене законске границе. Садржавали су велику количину канцерогених материја које у тијело улазе кроз кожу на стопалима. Да би се то спријечило требало би носити чарапе.