latinica  ћирилица
13/07/2016 |  21:35 ⇒ 22:03 | Аутор: РТС

Коју животињу је човјек прво припитомио?

Међу првим животињама које је припитомио човјек истичу су козе: по неким особинама сличне псима, издржљиве и моћног вида. Остаци првих "домаћих коза" пронађени у западној Азији стари су више од девет хиљада година.
Козе (фото:wykop.pl) -
Козе (фото:wykop.pl)

Истраживачи су утврдили да су козе веома сличне псима. Козе ће вас, попут штенета, гледати у очи ако им је нешто потребно и на тај начин тражити помоћ, наводи се у студији у часопису "Писма из биологије".

Захваљујући археолошким налазима, утврђено је да су козе биле међу првим припитомљеним животињама; човјек их је гајио још прије 10.000 година.

Остаци првих "домаћих коза", пронађени су у западној Азији, а стари су више од девет хиљада година.

Занимљиво је да и мужјак и женка ове врсте имају браду. Нису љубитељи воде ‒ умију да осјете долазак олује и често ће се потрудити да нађу најближе склониште и прије него што падну прве капи кише.

Уз то, козе су скоро па алергичне на барице и блато које ће заобилазити у широком луку.

Ако вам поглед ове животиње некада дјелује застрашујуће због необичних зеница, знајте да је ријеч о природном механизму. Он пружа широко видно поље и омогућава козама да не буду заслијепљене јаким сунчевим зрацима, те на тај начин лако уочавају потенцијалне опасности.

Козе су прилично издржљиве животиње и могу преживјети и на подручјима са врло мало траве. Једина станишта која им не одговарају су пустиње.

Рађају се са зубима, а у зрело доба укупно имају 32 зуба - 24 кутњака и осам секутића. Козе припадају роду преживара, па је за проток хране кроз њихов пробавни систем потребно 11‒15 сати.

Величина коза зависи од расе. У Нигерији се гаје патуљасте козе које су тешке тек двадесетак килограма. С друге стране, англо-нубијска коза може бити тешка чак 250 килограма.