latinica  ћирилица
18/07/2016 |  15:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Стерџон: Имамо право вета на вријеме покретања Брегзита

Шкотска премијерка Никола Стерџон изјавила је данас да има право да уложи вето на то када ће Велика Британија покренути званичан процес изласка из Европске уније.

Након што је британска премијерка Тереза Меј рекла да процес напуштања Уније неће почети док не добије подршку Шкотске, Стерџон је оцијенила да је Меј ставила Шкотску у "веома, веома снажну позицију" када је у питању покретање члана 50. Лисабонског уговора, који предвиђа период преговора о Брегзиту од двије године.

Њих двије среле су се док је Меј у петак боравила у својој првој званичној посјети Единбургу од када је ступила на чело британске владе, пренио је Дејли мејл.

Меј је рекла Стерџон да неће покренути процес изласка Велике Британије из ЕУ док не договори "приступ Уједињеног Крајевства" са лидерима Шкотске, Велса и Сјеверне Ирске.

Стерџон је јуче рекла да не искључује могућност да Шкотска остане у Европској унији, али и у саставу Британије, која је подржала излазак из 28-чланог блока на прошломјесечном референдуму већином захваљујући гласачима у Енглеској и Велсу.

"Не мислим да би то требало искључити у овој фази", рекла је Стерџон.

Гласачи у Шкотској одбацили су независност 2014. године, али су снажно подржали останак у ЕУ на референдуму 23. јуна с тим да је Стерџон наговијестила могућност одржавања још једног гласања о отцјепљењу.