latinica  ћирилица
18/07/2016 |  21:28 ⇒ 21:32 | Аутор: Б92

Ове "здраве" намирнице могу оштетити ДНК

Како бисте заштитили свој ДНК од старења, треба да избјегавате конзумацију одређених фитохемикалија које му могу нашкодити.
Блитва (Фото: www.thehungarydish.com) -
Блитва (Фото: www.thehungarydish.com)

Да ли сте знали да целер и многе сличне биљке из исте породице, праве природне отрове познате као фурокумарини? Међу токсинима је и псорален, којим се брани од инсеката, а пошто постојећи вјештачки пестициди убијају инсекте и прије него што нападну поврће, у целеру ових хемикалија има још више.

Ипак, целер није једини – и многе друге биљке које користимо у исхрани садрже опасне хемикалије макар у траговима.

Представљамо вам намирнице које могу да оштете ваш ДНК:

Претјерано горки краставци

Кукурбитацини су високо токсичне природне хемикалије које оштећују ДНК и налазе се природно у поврћу попут краставаца. Оне су горког укуса, па ако је плод од ког сте направили салату горак, можда би било боље да га прескочите.

Велике количине кеља, прокеља и карфиола

Гоитрогени су фитохемикалије које се налазе у репи и сличном поврћу. Оне утичу на рад ваше тироидне жлијезде и то тако што је спречавају да користи јод из хране. Зато треба избјегавати узимање сирових купусњача, али на барене можете да навалите без проблема.

Кикирики

Микотоксини су хемикалије које производе гљивице. Афлатоксини су најпознатији међу њима, а производе их микроби Aspergillus flavus. Осим што могу изазвати рак јетре, могу довести до урођених аномалија и директно оштетити ДНК.

Афлатоксини се обично налазе у житарицама које се складиште у великим мрачним и влажним магацинима, али и у кикирикију.

Суво воће

Охратоксин А је још један микотоксин који производе микроби и као и афлатоксин, може оштетити ваш ДНК. У тијело се обично уноси преко сушеног воћа и неприкладно складиштених житарица.

Такође, детектован је у више прилика у формулама за бебе, храни за малишане на бази житарица и јабука.