latinica  ћирилица
19/07/2016 |  16:40 ⇒ 16:45 | Аутор: РТС

Сјевернокорејски радио поново чита бројеве као некад својим шпијунима у Јужној Кореји

Сјевернокорејска државна радио-станица недавно је емитовала глас који изговара бројеве неразумљиве слушаоцима, што подсјећа на хладноратовску методу слања шифрованих порука шпијунима у Јужној Кореји, саопштиле су јужнокорејске власти.
Радио-станица у Сјеверној Кореји (Фото: koreajoongangdaily.joins.com) -
Радио-станица у Сјеверној Кореји (Фото: koreajoongangdaily.joins.com)

Јужнокорејско Министарство за уједињење и Национална обавјештајна служба навели су данас да је женски глас преко радија 24. јуна два минута читао бројеве, а прошлог петка 14 минута. Чуле су се реченице попут "Број 35 на 459. страни" и "Број 55 на 913. страни".

Током Хладног рата, како су свједочили ухваћени сјевернокорејски шпијуни, Пјонгјанг је тако преко краткоталасног радија давао задатке својим агентима у Јужној Кореји.

Пјонгјанг је престао слање таквих порука када је са шпијунима почео да комуницира преко интернета, и током међукорејског самита 2000. године, када је нетрпељивост између двије Кореје ублажена.

Односи двије земаља знатно су се погоршали када је Пјонгјанг почео да развија нуклеарно оружје упркос санкцијама међународне заједнице.

Читање бројева на сјевернокорејском радију најављено је као преношење "задатака из физике забаченом универзитету за образовање геолошких експедиција широм земље" и као "практичних задатака из математике за забачени универзитет за чланове експедиције број 27".

Министарство и обавјештајна служба нису прецизирали да ли Сеул сматра поруке Пјонгјанга информацијама за агенте на јужнокорејској територији, али поједини стручњаци у Сеулу те поруке виде као психолошки рат.

Неки од стручњака навели су да Пјонгјанг можда покушава да убиједи јужнокорејске обавјештајне службе да је појачао шпијунске операције, али да је мало вјероватно да је обновио "старомодни" метод "бројчаних станица", чији су снимци већ у посједу јужнокорејских служби.

Стручњаци оцјењују да Сјеверна Кореја више користи савременији метод шпијунске комуникације, познат као "стеганографија" којим се тајне поруке скривају у аудио и видео-фајловима.

Деценијама послије завршетка Корејског рата, који је трајао од 1950. до 1953, обје Кореје слале су једна у другу своје агенте преко добро обезбијеђене државне границе, али посљедњих година фокусиране су на мање ризичне обавјештајне активности, као што су слање информација путем интернета и фотографија преко сателита.

Вијест о радио-порукама стигла је у јеку нових тензија због реакције Пјонгјанга на планове САД о постављању ракетног штита у Јужну Кореју. Пјонгјанг је данас испалио три балистичке ракете у море.