latinica  ћирилица
20/07/2016 |  15:26 | Аутор: Б92

Меј: Напуштамо ЕУ, не и Европу

Британска премијерка Тереза Меј поручила је да Британија не напушта Европу, већ само Европску унију.
Тереза Меј - Фото: Getty Images
Тереза МејФото: Getty Images

Она је напоменула да не би требало ограничавати могућности и видике те земље фокусирајући се само на Европу.

Меј је, у обраћању британском парламенту гдје је први пут одговарала на питања откако је постала лидер владајућих Конзервативаца почетком мјесеца, рекла да Британија има прилику да постане "отворенија према споља и експанзивнија" у свијету, преноси Би-Би-Си.

Нова премијерка је казала и да ће влада у преговорима са ЕУ, послије прошломјесечног гласања о изласку из тог блока, обезбједити контролу над слободним кретањем људи из Уније, наводи Ројтерс.

"Јасно је да је гласањем које је одржано у овој земљи 23. јуна послата веома јасна порука о имиграцији, а то је да људи желе да контролишу слободно кретање из ЕУ и управо ћемо то урадити и обезбједити то путем преговора", рекла је она посланицима.

Меј је, такође, изразила увјерење да се разлика између броја имиграната и емиграната мора свијести на одрживе нивое, а влада, према њеним ријечима, сматра да то подразумјева десетине хиљада људи.

"Биће потребно неко вријеме да се то оствари, али наравно, сада имамо додатни аспект тих контрола који можемо довести у везу са људима који долазе из Европске уније", додала је премијерка.

Она је најавила да ће у наредним недјељама и мјесецима изложити преговорачку позицију Британије.

Меј је, такође, рекла да ће се касније данас у Берлину састати са њемачком канцеларком Ангелом Меркел, са којом ће разговарати о гласању Британије за излазак из ЕУ и другим питањима.

"Овог поподнева ћу отпутовати у Берлин и састати се са канцеларком Меркел, како бисмо разговарале о начину спровођења одлуке коју је британски народ донео на референдуму, а очекујем да ћемо обухватити и извјестан број других хитних међународних питања", рекла је Меј британским посланицима.