X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
21/07/2016 |  11:08 ⇒ 19:03 | Извор: РТРС

Ахметовић и Бећиревић: ОХР да спријечи референдум о Дану Републике

Посланик СДА у Парламенту БиХ Садик Ахметовић нада се да неће доћи до референдума у Републици Српској у вези са Даном Републике.
Дан Републике Српске - Фото: РТРС
Дан Републике СрпскеФото: РТРС

“Референдум у предизборно вријеме, када се шаљу оштре и ружне поруке, може уздрмати и мир у БиХ, јер је овим Милорад Додик (предсједник Републике Српске) прешао црвену линију. Вјерујем да ће бити институционалних интервенција кроз Вијеће народа Републике Српске“, рекао је Ахметовић, преносе "Независне".

Он очекује да ће ОХР као неко ко штити Устав то спријечити, та да ће донијети одлуку која ће онемогућити извођење референдума.

“Уосталом, рушење Дејтона више може штетити Републици Српској. ОХР превише разматра и то разматрање мора имати своју коначну одлуку“, рекао је Ахметовић.

Истовремено, посланик у Парламенту БиХ и потпредсједник СДП-а, Денис Бећировић, упутио је отворено писмо високом представнику у БиХ Валентину Инцку и шефу Делегације ЕУ у БиХ и специјалном представнику ЕУ у БиХ Ларсу Гунару Вигемарку у коме их позива да зауставе, како наводи, антидејтонску политику и спријече одржавање референдума о Дану Републике Српске.

"Предузмите конкретне и благовремене потезе и мјере како не бисмо поново слушали ријечи кајања за неучињено каквих смо се протеклих година и деценија наслушали. Тим прије што опасност од дестабилизације не пријети само БиХ већ и цијелој југоисточној Европи", наводи у отвореном писму Бећировић.

Извор: РТРС/Vijesti.ba