latinica  ћирилица
29/07/2016 |  12:45 | Аутор: СРНА

"Покемон" игрица- изум америчких обавјештајаца?

Нису сви одушевљени покемонима - Рускиња Валентина Амелина категорички је против игре "Покемон го", јер је, како тврди, све то "масло" америчких специјалних служби.
Покемон Го (Фото: Sputnik/Alexandr Kryazhev) -
Покемон Го (Фото: Sputnik/Alexandr Kryazhev)

Амелина, која живи у Ростову на Дону, упутила је писмо Федералној служби безбједности Русије у коме детаљно објашњава зашто је та "наизглед, безазлена игра стратешки опасна" и зашто мора бити забрањена у Русији.

Аутори игре су повезани са "Гуглом", који финансира службени фонд ЦИА, наводи Амелина, а преноси лист "Комсомолскаја правда".

"Они су на овај начин ријешили важне картографске задатке, обнављају се сви подаци о путевима, базама и тако даље. А некада су карте биле стратешки важне, па чак и државна тајна", објашњава она.

У цивилним картама некада су намјерно уписивани неправилни подаци, да би се сакрило право стање ствари.

"Аутомобили-роботи завирују у све улице, уцртали су све наше градове, возила, људе... Остао је један проблем. Како завирити у наше домове, подруме, тамне алеје, касарне, државне институције?

И ето, створили су `генијалну`, заразна игру 'Покемон го'", упозорава Амелина у писму ФСБ-у.

У јурњави за покемонима и покушајима да их усликамо, ми, заправо, предајемо /ни сами не знамо коме/ фотографије просторија у којима се налазимо, па и географске координате.

Ако се овако настави, наводи грађанка Амелина, доћи ће се до ситуације у којој ће у самој Државној думи почети да вибрирају телефони заступника парламента, чистачица и новинара са поруком:

"Пикачу је у близини" - и пресрећни људи ће пожурити да што прије укључе камере и микрофоне.