latinica  ћирилица
09/08/2016 |  08:36 ⇒ 08:43 | Аутор: РТС

Нова врста антибиотика пронађена у носу

Научници из Њемачке анализирали су бактерије у носној шупљини пацијената како би утврдили да ли неки хемијски процес може да усмрти бактерију познату као златна стафилокока (ʼStaphylococcus aureusʼ).
Људско лице -
Људско лице

На тај начин открили су да у носу постоји бактерија која производи једињење лугдунин ‒ нови потенцијални антибиотик за лијечење многих инфекција. 

Сојеви бактерије ʼStaphylococcus lugdunensisʼ производе антибиотик који су истраживачи назвали ʼлугдунинʼ. Његов потенцијал у лијечењу инфекција демонстриран је на бактерији ʼStaphylococcus aureusʼ, тзв. златној стафилококи, која изазива мноштво различитих инфекција. Том приликом, лугдунином је лијечена инфекција на кожи миша.

Oткриће би могло да помогне у развоју нових терапија за теже инфекције изазиване златном стафилококом отпорном на метицилин (МРСА).  Лугдунин има јако антимикробно дејство на спектар грам позитивних бактерија, те дјелује и на ентерококе отпорне на ванкомицин (Vancomycin-Resistant ʼEnterococcusʼ).

- Студија показује, први пут, да један члан људског микробиома може да елеминише патогене ослобађајући антимикробно једињење - каже Ким Луис, молекуларни микробиолог са Универзитета Нортистерн, који није учествовао у истраживању.

Истраживачи су антибиотик изоловали из бактерије која живи у земљи, а људски нос, као и земља, потенцијално је добро окружење за узгој бактерија, а затим и добро мјесто за тражење антимикроба.

- Посматрали смо односе становника, тј. микроба који настањују нос јер је јасно да се ту одвија борба за опстанак - рекао је Андреас Пешел са Универзитета у Тибингену у Њемачкој представљајући откриће на конференцији ЕСОФ (Еuro Science Open Forum) у Манчестеру, у Великој Британији.

Стафилокока ауреус нађена је у носној шупљини код 30 одсто испитаника, али није јасно како се остатак популације одбранио од колонизације те бактерије. Према новим истраживањима, бактерија соја лугдуненсис може дјеловати на златну стафилококу, и учинити да мирује. Тим истраживача прегледао је 187 носних брисева пацијената који су на болничком лијечењу ‒ златна стафилокока нађена је код 5,9 одсто људи који су носили и стафилококу лугдуненсис, у поређењу са 34,7 одсто испитаника код којих друга врста није нађена.

Анализа је открила да лугдунин "има хемијску структуру која није била позната раније и да је веома активан у малим концентрацијама", објашњава Бернхард Крисмер, члан групе Тибинген. Он вјерује да нови антибиотик може да смањи продукцију стафилококе ауреус .

Са друге стране, Луис напомиње да откриће "не ријешава проблем недостатка системског антибиотика, али пружа потенцијално средство за деколонизацију ʼS. aureusʼ и проучавање додатних варијанти терапија које би могле да смање патогене честице у људском микробиому". Луис додаје да једињење лугдунин представља почетак и да би његову структуру требало даље модификовати како би се боље растварао и био што активнији.