latinica  ћирилица
10/08/2016 |  20:11 ⇒ 20:14 | Аутор: Б92

Ствари које смо наслиједили од старих Египћана

Многи важни аспекти и навике модерног живота настали су у старом Египту, као једној од најзначајнијих древних цивилизација без чијих открића не бисмо могли да замислимо свијет какав данас јесте.
Математика (Фото: themainetutor.com) -
Математика (Фото: themainetutor.com)

Математика

Египћани су били непревазиђени у математици. Најстарији геометријски записи настали су у овој древној земљи, као и основне фракције. Наиме, египатски геометристи, арпедонапти, користили су конопце да би измјерили области земље и ту технику су касније пренијели у Грчку.

Куглање

Археолози су пронашли просторију из другог вијека, у којој се налазило неколико кугли и трака са рупом у средини. Вјерује се да је ријеч о игри сличној данашњем куглању.

Алфабет

Идеја фонетског алфабета, гдје сваки симбол представља један знак, потиче из древног Египта. Хијероглифи су коришћени као један знак – једна ријеч, али су постојала још 24 једнострана знака за изговор страних ријечи. С обзиром на комплексну природу хијероглифа, људи су морали да измисле алфабет од 22 "слова" на основу једностраних знакова.

Папир и писање

Не ради се о папиру на коме пишемо данас. Египћани су измислили папирус и перо за писање по њему. Папирус је био врло скуп, а начин на који је прављен била је строго чувана тајна.

Перике

Пошто им је права коса сметала на великим врућинама, Египћани су стављали перике. Било им је потребно нешто што ће их штитити од сунца, али и нешто што ће изгледати лијепо. Они имућни су носили перике направљене од праве, своје или туђе косе.

Забиљежени медицински третмани

До сада је пронађено девет папируса на којима је забележено како су Египћани примењивали технике лечења. На једном од њих спомиње се безброј могућих рана на људском телу и како их излечити.

Операције

Египатска цивилизација је позната и по првим открићима хируршких апарата, пронађених у гробници Кара, познатог као “палатског лекара и чувара краљевих тајни“.

Закључавање браве

Иако нису изумели браву, верује се да су Египћани измислили механизам закључавања који је сличан данашњем, осим што је направљен од дрвета и месинга.

Паста за зубе

Или изум коришћен за одржавање оралне хигијене. Археолози су пронашли папирусе на којима је написан рецепт за пасту који садржи камену со, минт, осушени ирис и мало бибера.

Обликовање стакла

Прво обликовање и коришћење стакла датира од пре 3.500 година у Египту и Месопотамији. Најстарије египатске вазе пронађене су у гробници Тутмозиса ИИИ. Такође, овај древни народ је овладао вештином израде црвеног стакла.