latinica  ћирилица
14/08/2016 |  18:51 | Аутор: РТС

Коначно откривено зашто сунцокрети прате Сунце!

У новом америчком истраживању доказано је да кретање сунцокрета за Сунцем узрокује њихов унутрашњи биолошки сат, а те промјене позиција биљке чине већим и пчелама привлачнијим.
Сунцокрет - Фото: ТАНЈУГ
СунцокретФото: ТАНЈУГ

Вођа истраживања, Стејси Хармер с Универзитета у Калифорнији, истиче да је ријеч о првом познатом примјеру у коме раст неке биљке мијења њен унутрашњи сат и да то чак има и еволуцијске посљедице.

Најмање од 1898. године научници посматрају сунцокрете који дан започињу окренути према истоку и током дана се полако окрећу према западу, да би се током ноћи поново вратили ка источној страни. До сада се није знало шта регулише тај процес.

Како би установили да ли је у питању биолошки сат или се биљке једноставно крећу по неком предодређеном распореду, амерички биолози спровели су низ експеримената – сунцокрете су привезали тако да нису могли да се помјерају, а затим их поставили у посуде које су на почетку дана окренули ка западу, супротно од сигнала које уобичајено добијају од Сунца. Тиме су успјели да им поремете ритам.

Затим су сунцокрете поставили у лабораторију с фиксираним вјештачким свјетлом и установили да су се неколико дана њихали напред-назад.

- То је понашање какво очекујете од механизма кога покреће унутрашњи сат - истиче Харменова.

Затим су направили вјештачко свјетло које се креће од истока према западу. Сунцокрети су успјели да ускладе своје покрете у складу с кретањем свејтла када је оно пратило двадесетчетворочасовни ритам, али не и када је ритам промијењен на 30 сати. Све то их је довело до закључка да је у сунцокретима нешто повезано с 24-часовним ритмом кретања.

Али шта је то што заправо узрокује кретање сунцокрета? Научници су установили да једна страна стабљике, у зависности од доба дана, расте брже од друге стране. А то узрокује да биљка њише својим цвијетом. Хармерова је објаснила да је такав тип раста другачији од редовног раста сунцокрета и јавља се на дневној бази, односно у 24-часовном ритму.

Показало се да је то за биљку важно јер су окренуте од Сунца током експеримената имала 10 одсто мање листове од просјечних. Такође, сунцокрети који су ујутро били окренути према истоку привукли су пет пута више пчела од оних вјештачки окренутих на запад.

То показује да постоји еволуцијска корист од тога што сунцокрети "јуре" за Сунцем.

- Пчеле воле топле цвејтове - објаснила је Хармерова у раду објављеном у часопису Сајенс.