latinica  ћирилица
16/08/2016 |  19:19 | Аутор: Мондо

Вируси су опаснији ујутру

Ево зашто је већа вјероватноћа да вирус "закачите" ујутру, нарочито ако радите у смјенама.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Ко рано рани, двије среће граби, а ноћне птице "грабе" - вирусе. Ново истраживање показало је да "поремећен" унутрашњи часовник слаби нашу способност да се одбранимо од инфекција.

Истраживање спроведено на Кембриџу показало је да су вируси десет пута "ефикаснији" ако зараза крене у раним јутарњим сатима, преноси Би-Би-Си. Студија је показала и да су инфекције опасније ако се уобичајени биоритам човјека поремети, због рада у смјенама или путовања у другу временску зону на примјер.

Ради се о томе да размножавање вируса зависи од ћелијских механизама који се драматично мијењају током 24 сата, пратећи обрасце које називамо биоритам. Кад је биоритам поремећен из било ког разлога, тијело је "закључано" у стању које омогућава лакше размножавање вируса.

Током овог истраживања, мишеви су заражени вирусима грипа и херпеса. Они који су инфицирани ујутру имали су након 24 сата десет пута вишу концентрацију вируса од оних који су заражени у вечерњим сатима.

- Вирусу су потребни сви механизми у одређено вријеме, ако се то не деси, вирус можда и неће дјеловати. Али, у јутарњим сатима се чак и мања инфекција може брзо проширити организмом - каже вођа истраживачког тима др Акилеш Реди, додајући да би се ово откриће могло примијенити у контроли великих епидемија.