latinica  ћирилица
18/08/2016 |  19:40 ⇒ 19:53 | Аутор: Агенције

Колико ријечи знамо?

Питање је на које су и научници тешко пронашли одговор.
Илустрација - Фото: Getty Images
ИлустрацијаФото: Getty Images

Оружани рјечницима и користећи се снагом друштвених медија,научници су утврдили да просјечни изворни говорник енглеског језика познаје 42 хиљаде ријечи.

- Наше истраживање је добило велики замах када нам је холандска телевизијска станица затражила да организујемо националну студију о познавању језика - каже професор Марк Брисберт са Универзитета у белгијском Генту.

Тест који су развили приказан је на телевизији и изазвао је праву помаму. Већ се првога викенда 300 хиљада Холанђана пријавило да га попуни.

Схвативши колика је знатижеља људи да измјере величну свога вокабулара, група научника је направила сличне тестове на шпанском и енглеском језику.

Енглески тест досад је попунило милион људи. За његово попуњавање треба само четири минута и доста се "дијели" на Фејсбуку и Твитеру, што стручњацима осигурава незамисливу количину података.

Тест је једноставан. Људи треба да одговоре постоји ли у језику ријеч која им се појави на екрану или је измишљена. У бази теста је укупно 62 хиљаде ријечи, али ће испитаник од тога добити 70 ријечи и 30 низова слова који изгледају као ријечи, али заправо то нису.

Испитаници морају да одговоре и на лична питања о годинама, полу, образовању и матерњем језику. То је научницима омогућило да открију да просјечни двадесетогодишњи изворни говорник енглеског познаје 42 хиљаде ријечи из рјечника.

Утврдили су и да људи, како постају старији, сваког другог дана науче нову ријеч, па тако до 60. рођендана познају 48 хиљада ријечи.

Резултати су објављени у часопису Frontiers in Psychology.