latinica  ћирилица
19/08/2016 |  16:11 ⇒ 17:30 | Аутор: Агенције

Мањи ризик од Алцхајмера уз вјежбу и здраву исхрану

Нова студија са Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу показала је да би здрава исхрана, регуларна физичка активност и нормалан индекс тјелесне масе могли да смање појаву изградње протеина повезаних с почетком Алцхајмерове болести.
Вјежбање (Фото: menshealth.com) -
Вјежбање (Фото: menshealth.com)

Истраживачи овог универзитета пратили су 44 особе од 40 до 84 године, које су имале мале промјене у систему памћења, али које нису показивале знакове деменције.

Помоћу машина за скенирање мозга истраживачи су упоредили изградњу абнормалних протеина, а пратили су и факторе попут индекса тјелесне масе учесника, њихове физичке активности, исхране и других сегмената који одражавају животни стил ових особа.

Дошли су до закључка да животни стил има утицај на развој Алцхајмерове болести, што је потврда и прошлих истраживања. Међутим, док су ранија истраживања повезала здрав животни стил са каснијим развојем Алцхајмера, ово истраживање је прво које је демонстрирало како фактори животног стила директно утичу на абнормалне протеине.

Стара животна доб је највећи фактор ризика за Алцхајмерову болест, који се не може модификовати. Како ово истраживање показује, постоје и фактори које људи могу контролисати када се ради о развоју ове болести, а здрав животни стил требало би да помогне у њеном каснијем и споријем развоју.