latinica  ћирилица
25/08/2016 |  14:41 ⇒ 14:43 | Аутор: РТС

Забрана пливања с делфинима ступа на снагу?

Администрација америчког предсједника Барака Обаме предложила је забрану пливања са делфинима на Хавајима, што је потез који би разочарао многе туристе, али би тим сисарима омогућио неопходан одмор и сан.
Делфини и људи (Фото:domaći.de) -
Делфини и људи (Фото:domaći.de)

Национална служба за поморски риболов саопштила је да делфини, познати по искакању из воде и окретању у ваздуху, не могу да се одмарају током дана и да су под стресом, преноси Глас Америке.

Једна половина мозга тих сисара је заслужена за сан, а друга половина је "будна", да би могли да изроне на површину и дишу. Због тога, могу да изгледају будни и активни, чак и када спавају.

Ен Герет из Националне службе навела је да узнемиравање делфина док одмарају, може да угрози ту врсту.

- Они су попут нас. Ако се не одмарамо довољно, можемо да имамо здравствене проблеме. Све смо болеснији. Не функционишемо тако добро као послије доброг сна. Исти случај је са делфинима. Временом, њихово здравље може да буде нарушено. Такође, можда неће моћи да се брину о младима. Могу да их напусте, као и своја станишта” - рекла је она.

Делфини лове ноћу, док се током дана окупљају у плитким заливима да би се заштитили од предатора, због чега су популарна атракција за туристе. Десетине компанија на Хавајима организује дневне туре пливања са делфинима.

Предложена забрана обухватила би подручје од четири километра од обале, гдје 98 одсто тих сисара одмара током дана. Федерална агенција, како наводи Глас Америке, планира да наредног мјесеца одржи више јавних расправа о најављеним прописима, а коначну одлуку би требало да донесе наредне године.