latinica  ћирилица
26/08/2016 |  13:23 ⇒ 18:27 | Аутор: Агенције

Најопаснија атракција на свијету - врт смртоносних биљака (ВИДЕО)

Вртови Алнвика су комплекс вртова које припадају дворцу Алнвик у истоименом граду у Енглеској, а туристима је најзанимљивија Отровна башта са више од стотину смртоносних биљака.
Врт смрти је најопаснија атракција на свијету - Фото: Screenshot/YouTube
Врт смрти је најопаснија атракција на свијетуФото: Screenshot/YouTube

Натпис на улазу у врт – "Ове биљке могу да убију" нико не сматра за шалу, нарочито након што се прошлог лљта седам посјетилаца онесвијестило пролазећи кроз врт, а онесвјестили су се вјероватно због посљедица удисања мириса ових биљака.

Вртови су уређивани постепено, а први је направљен 1750. године када је на имање дошао Војвода од Нортумберланда.

Његов насљедник се бавио биљкама и први је донио сјеменке биљака из цијелог свијета, а средином 19. вијека четврти војвода из њихове лозе поставио је коначну визију грандиозних вртова на којима се налазе хектари и хектари цвијећа и биљака.

За време Другог свјетског рата, вртови Алнвика били су сјајан извор хране, а након велике кризе у двадесетом вијеку врт је запуштен и затворен 1950. године.

Пола вијека касније, 1997. године, Џејн Перси, војвоткиња од Нортумберланда, је уз помоћ славних дизајнера вртова из Белгије, Жакеза и Питера Вирца преуредила вртове и направила најамбициознији вртларски пројекат у Великој Британији од Другог свјетског рата у шта је уложила 42 милиона фунти.

Отровни врт је у читав комплекс додат 2005. године, а туристе по врту воде искључиво обучени водичи и забрањено им је да додирују биљке и превише им се приближавају.

У врту се налазе отровне биљке из цијелог свијета, а годишње ову опасну оазу посјећује око 800.000 туриста.

На идеју да направи отровни врт војвоткиња је дошла након што је посјетила отровни врт породице Медичи у Италији.

- Почела сам да се питам зашто је толико вртова у свијету који представљају само оне биљке које могу да излијече људе, а не биљке које их могу убити. Сигурна сам да многе занима како вас биљка може убити, колико дуго јој треба да вас убије, који су симптоми и како на крају препознати отровну биљку - рекла је Џејн Перси.