latinica  ћирилица
26/08/2016 |  14:59 | Аутор: Агенције

Три знака да једете превише соли

Према бројним истраживањима доказано је да људи дневно поједу чак три пута више соли од дозвољене количине, а то изазива озбиљне здравствене проблеме.
Со - Фото: РТРС
СоФото: РТРС

Ако примијетите један од ова три знака, онда сте у свој организам унијели превише соли:

Имате проблема с бубрезима

Натријум утиче и на функцију бубрега, а превише соли и натријума узрокује стварање бубрежног каменца. Стручњаци кажу да би особе које имају проблема с бубрезима унос соли требало да ограниче на максимално једну малу кашику дневно, а у зависности од тежине здравствених проблема количина би требало да буде још мања.

Одједном се осјећате надуто и натечено

Само један дан претјеривања с уносом соли може узроковати едеме код особа које имају успорен организам или здравствене проблеме. Едем је отицање ткива које настаје због накупљања течности, а може га изазвати превелики унос натријума који се налази у соли.

Често сте жедни

Храна с високим удјелом натријума (чипс, сосеви, пице и слично) утицаће на баланс у вашем организму и учинити вас жеднима. Када једете овакве намирнице, покушајте да попијете што више воде како бисте организму дали оно за чиме жуди у том тренутку – течност.

Савјет

Стручњаци кажу да дневно не бисмо смјели да једемо више од пет грама соли (количина која стане у једну чајну кашику), а унос натријума не би смио да износи више од два грама.

Када солите јело, радите то прстима.