latinica  ћирилица
29/08/2016 |  08:56 | Аутор: Агенције

Знате ли шта се крије у свакој смокви?

Иако се смоква често назива царицом медитеранског воћа, она технички спада у категорију цвијећа, а начин њеног стварања је истовремено фасцинантан и застрашујућ.
Свјежа смоква (љубичаста) - Фото: илустрација
Свјежа смоква (љубичаста)Фото: илустрација

Научници објашњавају како су смокве изокренути цвјетови, а смоквино дрво не цвјета као дрво јабуке или брескве. Њени цвјетови цветају унутар крушколике капсуле, која касније сазријева у воће које једемо, а оно није само једна воћка, већ њихов скуп.

Али то није једино по чему су смокве јединствене.

Будући да цвјетају изнутра, треба им специјалан процес опрашивања јер се не могу поуздати на пчеле и ветар, а ту наступају смоквине осе.

Смоква не може да преживи без тих оса које шире њен генетски материјал, а осе пак не могу да живе без смокви јер тамо одлажу своју ларву.

Женка осе улази у мушку смокву (успут речено, не једемо мушке смокве). Крила женке осе и њени пипци се сломе док улази у мали пролаз у смокву, па кад једном уђу, не могу да изађу.

Мушке бебе оса се рађају без крила, јер је једина њихова функција да оплоде женке, технички њихове сестре и да прокопају тунел из смокве. Женке оса раде све даље, доносећи полен.

Након што оса умре у унутрашњости смокве, она се разграђује, а колико год то тужно звучало нужно је у процесу стварања укусне смокве, али вегани би након тог сазнања требало још једном да размисле хоће ли је и даље конзумирати.