latinica  ћирилица
29/08/2016 |  09:45 ⇒ 09:59 | Аутор: БЕТА

Британија би могла да изгуби скупоцjену круну краљице Викторије

Британско Министарство културе издало је привремену забрану извоза круне краљице Викторије због опасности да је власник прода у иностранству.
Круна краљице Викторије - Фото: Screenshot/YouTube
Круна краљице ВикторијеФото: Screenshot/YouTube

Круна од брилијаната и сафира, коју је дизајнирао принц Алберт за краљевско вjенчање 1840. године, могла би да буде извезена из Британије, уколико је домаћи купац не купи за пет милиона фунти, преноси 'BBC'. Забрана је издата након што је власник скупоцјене круне затражио дозволу за извоз.

Британски министар културе Мет Хакок рекао је да круна краљице Викторије симболизује једну од најпознатијих љубавних прича у Британији и да представља кључан део националне историје.

"Надам се да ћемо успјети да задржимо круну краљице Викторије у Великој Британији и да ћемо је изложити јавности", рекао је Хакок.

Круна ширине 11,5 центиметара и украшена је са 11 великих сафира положених у злату и дијамантима у сребру.

Стручњаци сматрају да је круна један од најважнијих комада накита краљице Викторије и да иде у пару са брошем укршеним сафирима и дијамантима које јој је поклонио принц Алберт дан прије краљевског вјенчања.

Комисија за разматрање извоза умјетничких дјела и предмета од културног значаја је препоручила привремену забрану извоза круне наводећи да је круна " тијесно повезана са британском историјом и националним животом".

У препоруци се такође наводи да је круна од изузетног значаја за проучавање живота краљице Викторије. Чланови комисије описали су комад накита као "изузетан" и додали да круна подсјећа на заједнички романтични укус времена и да је њена форма постала позната кроз многе репродукције. Како се наводи, "њен одлазак би био велики губитак, ако се узме у обзир њена љепота, асоцијације и историја".