latinica  ћирилица
30/08/2016 |  13:48 ⇒ 13:49 | Аутор: Б92

Да ли су антибактеријски сапуни заиста штетни?

Већ годинама научници сматрају да је штета од антибактеријских сапуна већа од њихове користи, али "обичан свијет" не увиђа на који начин неко хигијенско средство може нашкодити нашем здрављу.
Сапун (илустрација) -
Сапун (илустрација)

Најпре треба разјаснити разлику између антибактеријских и обичних сапуна.

Многи течни сапуни који су декларисани као “антибактеријски“ имају састојак триклосан, синтетичко једињење које је антисептик, али и пестицид. Умјесто њега, користи се и триклокарбан и има слично дејство.

Од како се појавио 1972. триклосан је нашао широку употребу, чак и у дезинфекцији медицинске опреме и катетера.

Међутим, студија која је 2015. поредила дјелотворност сапуна са триклосаном и обичних сапуна открила је да је њихова способност да смање број бактерија незнатно различита током 20 секунди изложености.

Ин витро студије показују да триклосан заиста зауставља размножавање бактерија у ниским концентрацијама и убија их у вишим концентрацијама, а показује и делотворност против неких гљивица и паразита.

Ипак, триклосан је посљедњих година главни осумњичени за све приметнију отпорност бактерија, због чега неки антибиотици постају потпуно неделотворни. Под утицајем триклосана, бактерије мутирају у отпорне сојеве и постају имуне чак и на лијекове.

Друго, триклосан утиче и на животну средину и заједнице алги корисних бактерија у природи, јер је одавно састојак многих препарата за заштиту биљака.

Ово једињење мења и бактеријску културу у цријевима риба и глодара, а поједине студије показују да код ових животиња може изазвати тумор.

С друге стране, испитивање назалног секрета код 90 здравих одраслих људи показало је да присуство триклосана утиче и на присуство неких сојева стафилокока, што значи да утиче и на бактеријску културу унутар људског организма.

Осумњичен је и за ремећење хормона, нарочито оних које лучи штитна жлезда и који се повезују са експресијом гена код жаба, као и поремећај функција естрогена и тестостерона код пацова.

Неке државе су већ забраниле ово једињење, а неке се припремају да то учине. У Европској унији је у марту 2010. забрањена употреба триклосана у свим производима који могу имати додир с храном. Минесота је 2014. забранила продају производа за чишћење (дакле, и сапуна) који садрже ово једињење и дала рок произвођачима да до 2017. потпуно промјене формуле својих препарата.

Министарство здравља Канаде планира да учини исто.