latinica  ћирилица
02/09/2016 |  10:20 | Аутор: СРНА

Змајеви од Власенице

Власеничани Вељко и Срђан Бошковић, отац и син, конструисали су змаја и планирају да ускоро полете.
Вељко и Срђан Бошковић - Фото: СРНА
Вељко и Срђан БошковићФото: СРНА

Летјелица има распон крила од 10 метара и површину платна од 20 метара квадратних.

Платно је изузетног квалитета, способно да издржи велика оптерећења, описује за Срну конструктивне особине змаја Срђан Бошковић.

Он појашњава да су цијеви за алуминијску конструкцију змаја произведене у власеничкој фабрици алуминијских профила "Алпро".

"Највећи проблем био нам је да нађемо некога да сашије платно за змаја. Понудили смо једној кројачици у Власеници да то уради, али није смјела да прихвати, па смо нашли бившег радника власеничког `Еластика`, који има атестиране конце на 800 килограма, који је и сашио платно", истиче Срђан.

Бошковићи су затим нашли токара који је направио металне дијелове.

Отац Вељко је одувијек гајио склоност ка летјењу, али никада није успио да је оствари. Овај крепки 62-годишњак је као омладинац планирао да се школује за пилота у Ваздухопловној војној гимназији у Мостару.

"Био сам у Београду на прегледима и све их глатко прошао. Тада, међутим, нисам знао да постоји кључ по којем се бирају питомци.

Примао се одређен број Хрвата, муслимана, Срба, Словенаца, али пошто је Срба било највише, отпао сам", сјећа се Вељко.

Генетика је, међутим, урадила своје, па се може рећи да је змај заједнички "производ" оца и сина. Заједничка им је и склоност ка авантуризму, акцији и узбуђењима.

"Идеју да направимо змаја дуго имам. Као дјечак мувао сам се по гаражи и правио различите ствари, између осталог и нешто налик змају. Отац је једном рекао, добро, хајде сад да то направимо како треба", каже Срђан.

Летјелица је тренутно "паркирана" у једној од напуштених производних хала бивше фабрике "Еластик" и чека прво полијетање. Одлука - одакле и када, још није донесена, али припреме су увелико у току.

За лет им је потребно посебно одијело, које треба да се сашије. То је сљедећа фаза.

"Пробни лет ћемо извести на снијегу, вјероватно овдје на скијалишту Игришта код Власенице, које је идеално за тако нешто, јер има благе падине, а снијег је велики и дубок. Ту ћемо вјежбати. Тек када се добро извјежбамо ићи ћемо на неке озбиљније терене", објашњава Вељко.

Бошковићи планирају да летјелицу "појачају" мотором и елисом. Тако би летјели дуже и даље, а уз то, захваљујући снази мотора, могли би да лете заједно, један поред другог.