latinica  ћирилица
12/09/2016 |  13:51 | Аутор: Б92

Ево зашто се стално осећате уморно, без обзира на то колико сте спавали

Ево зашто се непрестано осећамо уморно и исцрпљено, иако довољно спавамо.
(Фото: Thinkstock) -
(Фото: Thinkstock)

Константан умор је нешто што може да буде веома исцрпљујуће за наш организам и дешава се чак и када смо наспавани и одморни. Колико год да је сан примарни фактор наше свакодневне енергије, није једини.

Једино што је више фрустрирајуће од осећаја умора све вријеме је то што се осећамо уморно, а не знамо зашто. Када своје навике спавања ставите на папир, све се чини као по шпаги – спавате осам сати, соба вам је замрачена и не превише топла те најчешће идете на спавање у исто вријеме. А ипак, умор не престаје.

Наизглед баналне ствари попут исхране, кондиције и нивоа хормона такође играју своју улогу и кад год је један од тих фактора ван равнотеже, манифестује се умор.

Ево како они могу утицати на тијело.

Превише кафе

Кафа је одличан извор антиоксиданса те је начелно и здрава, али када је превише конзумирамо, тијело се на њу навикне. Смањење уноса кафе може резултирати смањем јутарњег умора. Ако вам током дана падне енергија, лако ћете посегнути за још једном шољом, што ће вас опет бацити у зачарани круг и пореметити вам сан а да то и не примијетите. Ако не можете без кафе, пијте ју ујутро и не претерујте с количином.

Хормони у неравнотежи

Иако је хормонални дисбаланс врло уобичајена ствар, тешко га је само тако открити и лијечити. Надбубрежне жљезде производе хормоне и ако смо под стресом, те функције постају неуравнотежене. Често и не схватамо колико смо под стресом јер се он манифестује на физички начин, на примјер, у облику исцрпљености. Како се решити овога? Добра комбинација за регулисање хормона и опуштање јест чај од вркуте и столисника или прах атаптогених биљака попут маца праха.

Не опуштате се

Осим уз испијање чајева, можете се опустити на много других начина – медитацијом, слушањем музике, гледањем филмова или потапањем у кади након напорног дана. Овакви тренуци мира су важни чак иако се осећате добро. Ако их спроводите редовно, не морате поправљати нанесену штету.

Недовољно хранљивих материја

Не морамо ни спомињати колико је важно свакодневно јести поврће, воће, житарице и осталу храну богату нутритивним састојцима. Празне калорије попут слаткиша дићи ће вам притисак и добићете налет енергије, али исто тако ће се та енергија брзо расплинути.

Премало воде

Зар је тако тешко пијуцкати мало по мало воде током дана? Умор је директна последица дехидратације и први међу многима. Пијте ту воду.

Лоша кондиција

Више физичке активности – више енергије. Ако вам посао није иза седам гора, пробајте сваког или барем сваког другог дана на посао да дођете пешице. Сигурно ћете примијетити разлику.