latinica  ћирилица
18/09/2016 |  09:12 ⇒ 09:18 | Аутор: Б92

Вјеровали или не, све птице пјевачице потичу из Аустралије

Птице пјевачице развиле су се од пра-птице насталих на подручју Аустралије.
Врабац (фото:Thinkstock) -
Врабац (фото:Thinkstock)

Прије 23 милиона година, послије тектонских помјерања и захлађење климе, кренуле су у освајање свијета и данас га развесељавају својим пјесмом.

Врабац се свуда осјећа добро. Живи у афричким саванама, азијским мегалополисима, у руској тундри, у Њемачкој и код нас. Та птичица, passer domesticus, je ubiquist. То су животиње које су се одомаћиле по цијелом свијету. Свако зна за њега. Врабац потиче из Аустралије. Као и све птице пјевачице Passeriformes, кажу научници. Јер, све оне - свраке, сјенице, црвендаћи, кукавице, ласте, чворци, препелице и све друге - потичу од пра-птице пјевачице из јужног Пацифика. Досада научници нису били сигурни када и како су се оне одатле прошириле по цијелом свијету, али сад је то показала анализа гена.

Птице пјевачице су настале прије око 33 милиона година. Тада, у геолошком раздобљу еоцену, клима је била топла, на Антаркту није било леда, ниво мора је био тако висок да између Азије и Аустралије није било ни једног острва. Од Аустралије до сљедећег копна су биле хиљаде километара.

Лет од острва до острва

У тој изолацији су се у Аустралији, далеко од другог копна, развиле бројне различите врсте птица пјевачица. У олигоцену, прије отприлике 23 милиона година, дошло је до праве "експлозије врста".

У том раздобљу Земљиног развоја клима је постала знатно хладнија, Антарктик је прекрио лед. Настанком глечера опао је ниво мора, величина копна се проширила, у морима су се појавили острва. И између Азије и изоловане Аустралије су се због тектонских помјерања појавила бројна острва, кажу амерички научници. Птице су могле да напусте Аустралију. Летећи од острва до острва стигле су и до Азије и на крају крајеве освојиле и остатак свијета. У међувремену постоји око 5.000 врста птица пјевачица.