latinica  ћирилица
23/09/2016 |  08:38 ⇒ 08:41 | Аутор: Агенције

Нередован сан повећава ризик од кардиоваскуларних болести

Поремећај спавања може повећати ризик од кардиоваскуларних болести јер је повезан са низом здравствених проблема попут дијабетеса и гојазности, упозорава америчко Љекарско удружење за болести срца (АХА).
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou) -
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou)

Ризици расту кад се спава премало или превише, наводи АХА.

“Не знамо која је количина сна оптимална за смањивање ризика срчаних болести, али људи који спавају мање од седам сати или више од девет могу бити изложени већим ризицима него њихови вршњаци који спавају од седам до девет сати", рекла је Мери Стонџ са Универзитета Колумбија у Њујорку.

Ранија истраживања сугерисала су да поремећаји спавања могу да повећају ризик за зачепљење артерија или атеросклерозу, виши крвни притисак и неправилан рад срца као и за мождани удар и метаболичке проблеме попут повишеног нивоа холестерола, гојазности и дијабетеса, који сви могу да доведу до кардиоваскуларних болести.

То је зачарани круг у којем учествују спавање и хроничне болести, додаје Стонџова. “Неквалитетан сан може повећати ризик од гојазности који потом повећава ризик поремећаја спавања.“

Већина научних истраживања сна и срчаних болести усмјерена је на несаницу или апнеју (престанак дисања у сну). Дијагноза инсомније поставља се кад људи имају тешкоћа да заспе или спавају 'у комаду' најмање три ноћи недјељно, током најмање три мејсеца, а дијагноза апнеје поставља се кад се у сваком сату сна забиљежи најмање пет престанка дисања, сваки у трајању од неколико секунди до неколико минута. Ти су престанци најчешће повезани са сужењима дисајних путева.

Стручњаци истичу да није јасно може ли лијечење поремећаја сна смањити ризик кардиоваскуларних болести али препоручују да се, у случају да не спавају добро, људи о томе посавјетују са својим љекаром самоиницијативно.