latinica  ћирилица
02/10/2016 |  06:54 | Аутор: РТРС

На Менхетну постављен споменик жртвама непостојеће поморске несреће

На њујоршком острву Менхетну појавио се споменик страдалим путницима трајекта који је прије више од 50 година на дно одвукла огромна хоботница.
Џозеф Реџинела поред бронзаног споменика  на Менхетну (Фото: Twitter) -
Џозеф Реџинела поред бронзаног споменика на Менхетну (Фото: Twitter)

Споменик је привукао пажњу пролазника и туриста, изазивајући чуђење и збуњеност, јер се та несрећа, уствари, никада није догодила.

Споменик, тежак више од 100 килограма, приказује како огромна хоботница потапа трајект "Стејтен Ајленд". Постављен је на јужном шпицу Менхетна, недалеко од других, правих споменика војницима, морнарима и поморцима несталим на мору и погинулим у биткама.

Споменик је само дио вишеслојне обмане. О "трагедији" 22. новембра 1963. године, када је хоботница повукла на дно ријеке трајект с 400 путника, направљени су и вебсајт, документарни филм и новински чланци.

Туристима су чак дељени и леци који их упућују у непостојећи "Меморијални музеј несреће трајекта Стејтен Ајленд".

Иза цијелог пројекта стоји Џозеф Реџинела, који је причу измислио док је са 11-годишњим нећаком путовао трајектом између Менхетна и Стејтен Ајленда.

- Постављао ми је свакаква луцкаста питања, као што је да ли су воде преплављене ајкулама. Рекао сам не, али да ли знаш шта се десило 1960-их година. Један од ових бродова повукла је на дно огромна хоботница - рекао је Реџинела.

Идеја се развила у "мултимедијални умјетнички пројекат, без пакосних намјера, о томе колико су људи лаковјерни", рекао је Реџинела, који иначе прави илустрације за излоге и забавне паркове.

За израду бронзаног споменика било му је потребно шест мејсеци. Споменик никад не остаје на једном мјесту дуже од два дана јер би га, како каже, однијеле градске власти.

Реџинела сједи близу споменика, посматра пролазнике и слуша њихове коментаре.

- Добију чудан израз лица, загледају у воду и одлазе - каже Реџинела.

Када се неко запита како нико није чуо о тој несрећи, он се убаци у разговор објашњавајући да се десила на дан када је вестима доминирало убиство америчког предсједника Џона Ф. Кенедија.

- То прихвате и кажу "можда", одмахујући главом - рекао је Реџинела.

Извор: Бета