latinica  ћирилица
08/10/2016 |  14:50 | Аутор: РТРС

Први пацијент у свијету излијечен од ХИВ?

Након што је пацијент из Британије који је био ХИВ позитиван подвргнут новој терапији, поновљени тест није показао трагове вируса у његовој крви.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Истраживачи су упозорили да је још рано рећи да ли је терапија заиста дјеловала, али је чињеница да се код пацијента јавио невјероватан напредак.

Пацијент, који није желио да се његово име објави, био је први од 50 људи који је прошао кроз цијели третман, који се састоји од двије фазе напада на вирус.

Нова терапија је јединствена у томе што проналази и уништава вирус у сваком дијелу тијела, укључујући и латентне ћелије на које постојећи третмани не дјелују.

- Ово је један од првих озбиљних покушаја потпуног елиминисања вируса - рекао је Марк Самјуелс из британског Националног института за истраживање здравља за Сундаy Тимес. - Ово је заиста велики изазов и још је у развијању, али је напредак изненађујући.

Клиничка пробна испитивања су резултат колаборације доктора и научника са универзитета Оксфорд, Кембриџ, лондонског Империјала, Универзитета у Лондону и Краљевског колеџа у Лондону.

Сара Фидлер, љекар и професор на колеџу Империјал у Лондону, каже да ће се медицинска испитивања нове терапије наставити у сљедећих пет година:

- Терапија је дјеловала у лабораторији и постоји добар знак да ће дјеловати и на људима. Али морамо бити свјесни да смо и даље далеко од праве терапије.

Извор: Вечерње новости