latinica  ћирилица
10/10/2016 |  19:56 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Ове намирнице не би требало да једете прије спавања

Желудачни рефлукс многима ствара велике проблеме током дана, а посебно мучан може бити прије спавања.
Цитруси - Фото: илустрација
ЦитрусиФото: илустрација

Представљамо вам листу намирница које обавезно морате да избаците са свог вечерњег јеловника, како бисте избјегли ову непријатну појаву.

1. Газирана пића

Спадају у групу намирница која у себи садржи више киселина од било чега што можемо пронаћи у природи. Угљен диоксид у газираним пићима повећава притисак у желуцу. Суздржавајте се и од испијања алкохола.

2. Масна храна

Заборавите на сладолед, кекс, хамбургере и све намирнице с великим удјелом штетних масноћа јер на желудац дјелују исто као алкохол и газирана пића.

3. Чоколада

Осим великог удјела масноћа, садржи и кофеин који се налази у какаовцу и теобромин који подстичу желудачни рефлукс.

4. Сир

Избјегавајте мекане типове сира попут фете или моцареле, а ако баш морате да уживате у сиру прије спавања, бирајте мале количине тврдих варијанти попут пармезана.

5. Орашасти плодови

Биле оне засићене или незасићене, за желудац су масноће увијек неповољне у вечерњим сатима. Без обзира на то што је орашасто воће углавном пуно добрих масноћа, треба га избјегавати прије спавања. Најгоре ће на вас дјеловати ораси, кикирики и индијски орашчићи, а за желудац су најлакши бадеми и пистаћи.

6. Цитруси

Иако су укусни, здрави и освјежавајући током дана, немојте их конзумирати прије спавања, јер садрже велике количине киселина које ће изиритирати ваш желудац.

7. Кафа

Осим што због кофеина у кафи нећете моћи да спавате, он ће изазвати излучивање додатних киселина у желуцу.

Извор: Б92