latinica  ћирилица
12/10/2016 |  11:52 | Аутор: РТРС

Кокс: Нема ванземаљаца - сами су се уништили, а и ми ћемо!

Угледни британски физичар Брајан Кокс сматра да људи никада неће срести ванземаљаце, јер су они већ давно уништили сами себе превеликим технолошким напретком и оцјењује да то чека и нашу цивилизацију.
Ванземаљци - Фото: илустрација
ВанземаљциФото: илустрација

Кокс вјерује да је стопа напретка у науци у било којој цивилизацији ван Земље, вјероватно, довела до њеног самоуништења.

Ову теорију први пут је 1950. године изнио физичар Енрико Ферми, који је учествовао у конструисању првог атомског реактора.

Његово питање, познато као "Фермијев парадокс", гласи: "Ако било који облик живота са ракетном технологијом може да колонизује галаксију за неколико милиона година - зашто још немамо доказе о томе?"

Ако је Млијечни пут стар десет милијарди година, ванземаљци су до сада већ морали бити уочени, навео је Ферми и тако покренуо расправу која стално заокупља научнике.

Кокс сматра да је рјешење "Фермијевог парадокса" сљедеће: "Није могућ опстанак свијета који има моћ самоуништења".

Он вјерује да је било која ванземаљска цивилизација осуђена на пропаст убрзо након што се развије.

Британски физичар појашњава да напредак у науци и технологији врло брзо надмашује развој институција које би требало да их држе под контролом, што доводи до самоуништења такве цивилизације.

"Могуће је да раст науке и технологије неизбјежно надмашује развој политичке стручности - што води у пропаст. Можда се и сами приближавамо томе", упозорава Кокс.

Извор: СРНА