latinica  ћирилица
12/10/2016 |  13:02 ⇒ 13:18 | Аутор: РТРС

Трећина Британаца до 35 година не зна да замијени сијалицу

Трећина одраслих особа до 35 година у Великој Британији не посједује основне вјештине за самосталан живот, показало је истраживање ланца продавница Паундленд и открило како многи од њих не знају чак ни сијалицу да замијене, а кување јаја им је права ноћна мора.
Замјена сијалица (фото:siriwitp/Thinkstock) -
Замјена сијалица (фото:siriwitp/Thinkstock)

Истраживање спроведено на групи људи од 24 до 35 година показује како велики број оних који и даље живе с родитељима губе поједине вјештине које старије генерације узимају здраво за готово, односно сматрају их нормалним.

Готово 77 посто испитаника не зна како да замијени гуму на бициклу када пукне, а 68 посто њих не зна како да замијени утикач на каблу.

Без обзира на то што је путем модерне технологије могуће пронаћи одговор на свакојака питања, 23 посто младих признаје како не зна да укључи машину за прање веша, док 41 посто њих не би могло да прикључи блу-реј уређај на телевизор.

Многи испитаници су признали како не би знали да окаче слику на зид, промијене гумицу на чесми, декоришу собу или испеглају кошуљу.

Провјеравање количине уља у аутомобилу показало се немогућом мисијом за многе, као и кошење травњака или постављање полица на зид.

- Кување јаја је посебно занимљива ставка – за многе (33 одсто) је изузетно тешко пошто од љуске не могу да виде да ли је кувано.

Чак пет одсто је признало да је покушало да скува јаје у микроталасној рерни, са експлозивним посљедицама, а 13 је пробало то исто у кетлеру.

Четвртина испитаника између 25 и 34 године је открила да никако не могу да запамте колико дуго треба да се кува јаје.

Сајмон Твигер из Паундленда сматра да је изненађујуће видјети шта је то што данас млади сматрају неопходним, свакодневним животним вјештинама.

- Старије генерације имају све неопходне вјештине, док се млади и те како муче с њима. Надам се да ће многи од њих прије него што напусте породичну кућу научити основне ствари како не би морали да плаћају додатне трошкове одржавања - истиче Твигер.

Извор: РТС