latinica  ћирилица
14/10/2016 |  14:06 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

Храм Покрова Пресвете Богородице прославио славу

Храм Покрова Пресвете Богородице у Сребреници данас је прославио славу.
Храм Покрова Пресвете Богородице у Сребреници прославио славу - Фото: СРНА
Храм Покрова Пресвете Богородице у Сребреници прославио славуФото: СРНА

Служена је Света литургија, а након тога су свештеници и српски представници у општинској администрацији преломили славски колач. Након литургије, литија је прошла улицама Сребренице.

Младен Грујичић, кандидат српских странака за начелника општине Сребреница, који је освојио највећи број гласова на локалним изборима, захвалио је грађанима на указаном повјерењу.

Он је честитао данашњу славу и рекао да ће се, након преузимања дужности, залагати за миран и безбједан живот свих становника Сребренице и да ће настојати да створи услове за превазилажење дугогодишње кризе и побољшање животног стандарда.

Грујичић је у изјави Срни изразио очекивање да ће наићи на добру сарадњу свих надлежних органа и грађана у настојању да се побољша ситуација у овој општини и посебно захвалио гостима из општине Чајетина на подршци коју пружају српском народу у Сребреници.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић рекао је да је срећан што је српски народ, као већински у овој средини, након 17 година изабрао начелника општине из својих редова.

"Данашњи дан срећан је за српски народ Сребренице. Помолили смо се Богу за мир и за све грађане ове општине, за опоравак и живот у бољем амбијенту свих становника овог мјеста", рекао је Миловановић.

Предсједник Скупштине општине Чајетина Милан Стаматовић честитао је славу сребреничким вјерницима и истакао да је остварена добра сарадња ове двије општине, која ће се учвршћивати и продубљивати, а да ће братимљење ових општина бити први корак након доласка Грујичића на мјесто начелника.

"У претходном периоду настојали смо пружити одређену помоћ Србима у Сребреници. Срећни смо због побједе српског кандидата за начелника и то нас обавезује да му помогнемо и пренесемо своја позитивна искуства како би остваривао што боље резултате у раду у интересу оба народа која овдје живе", рекао је Стаматовић.

Он је поручио да је обавеза Чајетине као будуће братске општине, али и цијеле Србије и Републике Српске, да помогне Сребреници да се економски опорави и да се створе услови за њен развој и достојан живот њених становника.

Црква у Сребреници у рату је оскрнављена, опљачкана и запаљена. Након рата је дјелимичмно обновљена и поново освештана 2003. године, када је обиљежено и 100 година њеног постојања.

Ове године почела је генерална обнова цркве и ових дана приводе се крају радови на уређењу спољашњости цркве.

Од 1995. до 1999. године Покров Пресвете Богородице званично је прослављан и као крсна слава Општине Сребреница.

Након успостављања двоетничке локалне власти у овој општини, 1999. године, Срби запослени у општинској администрацији наставили су традицију и општинску славу обиљежавају у овдашњем храму.

Светој литургији и обиљежавању крсне славе сребреничке цркве присуствовао је велики број вјерника, а након богослужења, ломљења славског колача и литије приређен је свечани ручак.

Покров Пресвете Богородице данас прославља и истоимени манастир у селу Карно у сребреничкој општини. Осим мјештана, неколико десетина Срба поријеклом из овог краја сваке године дође и присуствује литургији и обиљежавању славе манастира у коме их је највећи број крштен.

Извор: СРНА