latinica  ћирилица
19/10/2016 |  16:48 | Аутор: РТРС

Најјачи узрочник мигрена налази се у вашим устима

Одређене намирнице попут чоколаде, вина и месних прерађевина често се повезују с појавом мигрене и док се нитрати које садрже те намирнице сматрају главним узрочницима, још није откривено зашто су неки људи подложнији мигренама од осталих.
Мигрена (илустрација) -
Мигрена (илустрација)

Научници су за часопис “М системс“ изјавили да је, захваљујући анализи урађеној на 2.200 људи који су учествовали у пројекту “Американ гат“, откривено да људи који пате од мигрене обично имају више оралних бактерија које обрађују нитрате.

Ово би могло да значи да људи који пате од мигрене стварају више азот-моноксида, који је повезан с мигренама, док обрађују нитрате из наведених намирница.

Научници планирају да у наредном истраживању проучавају исхрану људи који пате од мигрена, како би пронашли везу између нивоа азот-моноксида у њиховој крви и мигрена. То проучавање могло би да помогне у потврђивању тврдње да су ове оралне бактерије, које обрађују нитрате, главни кривци за појаву мигрена.

Ако се испостави да је тврдња тачна, с временом би се појавио “магични пробиотик за испирање уста“, који би помогао у поновном уобличавању оралних бактерија, као превенција од мигрене, како преноси “Гардијан“.

У међувремену, како истраживачи кажу, људи који мисле да су нитрати из наведених намирница узрочници мигрена, требало би да покушају да их избјегавају кад код могу, што ће бити тешко, с обзиром на то да се налазе и у зеленишима.

Извор: Б92