latinica  ћирилица
25/10/2016 |  13:49 | Аутор: РТРС

Свједок: Годињак знао за малтретирање Срба у Трнову

Свједок Тужилаштва БиХ Драгомирка Мишовић рекла је у наставку суђења пред Судом БиХ за злочине почињене над Србима на подручју Трнова, да је оптужени Едхем Годињак знао за малтретирања затворених Срба.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Мишовићева је с породицом живјела у Тошићима у општини Трново до 31. јула 1992. године, када је, како је навела, с другим мјештанима кренула бјежати због напада "муслиманских снага".

Она је навела да им је на превоју Рогој војска пресјекла пут. "Првог сам видјела Еду Годињака. Наредио је да нас склоне на Рогој, да не погинемо од бомбардовања", рекао је свједок.

Ту су, према њеном сјећању, остали два дана, а након тога су их војници повели за село Дејчиће. На путу су видјели мртве људе, преноси Бирн.

Мишовићева је рекла да је међу људима које су војници водили за Дејчиће био и старац, којег су убили, јер није могао држати корак са осталима.

Када су стигли у Дејчиће, око 65 жена и дјеце је смјештено у једну просторију, а мушкарци су одвојени.

"Чује се ударање и туча. Уђу им војници, ударају их и псују, а онда тако крвави, након што претуку њих, уђу код нас и ударају кога првог стигну", навела је Мишовићева.

За злочине над заробљеницима и цивилима почињене на подручју Трнова, с Годињаком су оптужени и Медарис Шарић и Мирко Буноза. На терет им је стављено учешће у злочиначком подухвату с циљем убијања и затварања Срба у селима на подручју Трнова.

Према оптужници, Годињак је био начелник Станице јавне безбједности Трново, Шарић командант Штаба Територијалне одбране, а Буноза командант јединица Хрватских одбрамбених снага.

Извор: СРНА