latinica  ћирилица
01/11/2016 |  11:55 ⇒ 12:12 | Аутор: РТРС

Кованица од 1 фунте више није округла

Нова необична кованица, која ће уместо округлог облика имати 12 страна, почеће да кружи Великом Британијом у марту постепено замјењујући старе кованице.
Кованица од 1 фунте више није округла - Фото: илустрација
Кованица од 1 фунте више није округлаФото: илустрација

Стара фунта ће се укинути до наредне јесени јер је њен дизајн чини веома рањивом и погодном за фалсификовање. Тренутно је лажна једна у 40 кованица једне фунте.

Нову фунту је поздравио Ројал Минт као најсигурнијом кованицом на свијету. Она има чак и скривену, високо-безбједносну функцију која ће је штитити од фалсификовања.

Међутим, ова необична кованица већ ствара главобољу многим компанијама. Због њеног облика, и другачијег састава метала у тежине, она не може да стане у постојеће аутомате.

Они ће морати да се прилагоде, а то неће бити нимало јефтино. Удружеwе Аутомат сматра да ће то индустрију коштати 32 милиона фунти да се утврди да је 500.000 машина широм Британије спремно да прихвати нову кованицу.

Између марта и септембра, када стаи новчић престаје да важи као законско средство плаћања, предузећа ће морати да прихвате и нове и старе кованице. Ројал Минт је позвао британске компаније да се спреме за ове промјене, да провјере да ли њихова опрема може да се носи са новим новчићима као и да обуче своје особље да препознају безбједносне функције.

Нови новчић је направљен од два метала. Спољни прстен је златне боје и направљен је од никл-месинга, док је унутрашњост прстена сребрна и направљена је од никловане легуре. Стари новчић је направљен од никл-месинга и златне је боје.

Предња страна новчића украшена је са портретом краљице Елизабете II, сличан старом дизајну. На полеђини је круна и четири биљке које расту из једне стабљике које представљају народе Уједињеног Краљевства, руже за Енглеску, празилук Велса, чичак Шкотске и детелину Сјеверне Ирске.