latinica  ћирилица
01/11/2016 |  20:18 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Послије вишедневних киша, Нил постао "прљаво браон"

Река Нил у Египту постала је ове недјеље прљаво браон-жуте боје, после вишедневних јаких киша у неким деловима земље и поплавама које су нанеле више тона муља у ту реку
Нил послије кише - Фото: Screenshot/YouTube
Нил послије кишеФото: Screenshot/YouTube

Ријека Нил у Египту постала је ове недјеље прљаво браон-жуте боје, послије вишедневних јаких киша у неким дијеловима земље и поплавама које су нанијеле више тона муља у ту ријеку.

Званичници су рекли да је због ове тамне воде пуне блата морало да се затвори неколико главних станица за прераду воде. То је довело до поремећаја водоснабдијевања у неким областима.

Египат, углавном пустињска земља од око 92 милиона људи готово је у потпуности зависна од Нила за пољопривреду и за пијућу воду. Стручњаци су упозорили да сада не треба пити воду из чесме. Један стручњак за воду рекао је за египатску телевизију да је "промјена боје у жуту катастрофа и да треба бити обазрив док се филтрира вода". Неки незадовољни Египћани сматрају да је ово одраз погоршања економских услова у земљи.

"На крају ћемо пити блато. Боја Нила је као и боја наших мрачних дана", рекао је Тарек Гамел.

У јаким поплавама у земљи погинуло је 26 људи и повријеђено више од 70, навели су здравствени званичници, углавном у четири обалске и јужне провинције. Поред тога што су загадиле Нил поплаве су изазвале прекиде струје, стотине људи је расељено, и десетине аутомобила је однијела бујицама посебно у граду Рас Гаребу на Црвеном мору.

Извор: Вечерње новости